Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Facebook-grunnlegger: «Det er på tide å bryte opp Facebook»

$
0
0

Chris Hughes var med å starte Facebook. Nå vil med-grunnleggeren avvikle selskapet.

Vi er en nasjon med sterke tradisjoner for å tøyle monopoler, uansett hvor velmenende sjefene for disse selskapene kan være. Marks makt er uten sidestykke og uamerikansk, skriver Chris Hughes i kronikkform hos New York Times torsdag.

Så konkluderer Hughes med at det er på tide å bryte opp selskapet.

Kronikken er dermed det ferskeste av en lang rekke utspill fra tidligere Facebook-ansatte som har vendt seg mot selskapet.

Den anerkjente medieforskeren og tidligere redaktøren Emily Bell kaller bredsiden i New York Times «den mest knusende analysen av Facebook jeg har lest«, på grunn av Hughes nære kjennskap til hvordan Facebook ble utviklet, og selskapets nåværende sjef: Mark Zuckerberg.

Ute av selskapet

– Jeg har ikke vært en del av Facebook på over ti år, men føler et ansvar for å redegjøre for skaden som er gjort, forteller Hughes i en video tilhørende kronikken:

«Jeg er skuffet over meg selv og det tidlige Facebook-teamet for å ikke ha tenkt mer på hvordan nyhetsstrømalgoritmen kunne forandre kulturen vår, påvirke valg og gi makt til nasjonalistiske ledere. Og jeg er bekymret for at Mark har omgitt seg med et team som forsterker det han tror på, istedet for å utfordre det», skriver Hughes.

Den siste tiden har en rekke Facebook-ansatte på toppnivå forlatt selskapet, og uenighet med Mark Zuckerberg har hyppig blitt oppgitt som grunn.

At Zuckerberg selv har full kontroll over ytringer, uten et styre eller andre overordnede å forholde seg til, er ifølge Hughes det største problemet:

«Det er ingen presedens for hans evne til å overvåke, organisere og sensurere samtalene til to milliarder mennesker», skriver Hughes.

Interessert i å lese om Facebooks framtid?

Abonnert på NRKbetas nyhetsbrev og få oppdateringer rett i innboksen din.

Digital kometkarriere

Hughes bodde sammen med Zuckerberg da de studerte ved Harvard, og var med å grunnlegge Facebook i 2004. Hughes jobbet både som talsperson og leder for Facebooks produktutvikling fram til 2007. Da ble Hughes en av internett-toppene i Barack Obamas presidentkampanje. Da Obama ble innsatt som president i 2009 var Hughes 25 år.

chris hughes photo
Chris Hughes møtte Erna Solberg i Norge i 2012 Foto: Erna_Solberg/Flickr

Hughes mest synlige rolle de siste årene har vært inne på – og ute av – eiersiden i magasinet New Republic. Det gikk dårlig, og Hughes solgte magasinet i etterkant av masseoppsigelser i redaksjonen. Årsaken, skal vi tro journalist Franklin Foer var at Hughes la for mye vekt på Silicon Valleys forkjærlighet for tall og analyse, snarere enn selve journalistikken i den daglige driften.

I dagens kronikk er det nettopp suksessen til Facebook og andre Silicon Valley-selskap som får gjennomgå.

Monopolet er problemet

– Når selskap blir for store, slurver de og blir uforsiktige, argumenterer Hughes i kronikken, som peker på de mange personvern- og datasikkerhetsskandalene som har rammet Facebook, beskyldningene om valgpåvirkning og spredning av voldsretorikk på tjenesten.

To tiltak

Hughes foreslår to tiltak amerikanske myndigheter bør gjennomføre. Det første er å bryte opp Facebook, og omgjøre oppkjøpene av Instagram og Whatsapp, som Hughes mener det var en tabbe av amerikanske konkurransemyndigheter å tillate. Gjennom en slik reversering av salgene, kan selskapene bli konkurrenter på like vilkår, skal vi tro Hughes.

Kun ved å la Instagram og Whatsapp konkurrere med hverandre vil man kunne se faktisk konkurranse innen sosiale medier og meldings-tjenester, sier Hughes i videoen. Skjermbilde: New York Times

Hughes tar også til orde for å opprette et nytt offentlig organ som skal beskytte den amerikanske befolkningen mot Facebook og andre lignende selskap.

«Tenk på det: vi stoler ikke på at flyselskaper eller medisin-produsenter regulerer seg selv. Vi burde ikke stole på sosiale medier-selskaper heller», sier Hughes som også argumenterer for sterkere beskyttelse av personvernet.

Hva synes du om Hughes utspill? Du kan lese kronikken her, eller se video-versjonen i toppen av saken.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579