Teknologirådet mener Datatilsynets vurdering vil føre til at flere offentlige aktører kommer til å legge ned sine Facebook-sider.
– Vi har tatt den beslutningen at vi ikke ønsker å opprette en egen Facebook-side for Datatilsynet, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til NRK.
Thon forteller at tilsynet egentlig ønsket å nå flere nordmenn ved å være tilstede på Facebook, men da de gjorde en grundig vurdering av personvernkonsekvensene kom de frem til at det ikke ville være mulig.
– Det er en veldig stor usikkerhet knyttet til hvordan Facebook bruker de dataene som vi, for å spissformulere det, hjelper Facebook med å samle inn, sier Thon.
Datatilsynet er tydelige på at de offentliggjør vurderingen for å være «klin åpne» og for å hjelpe andre å vurdere konsekvensene av å bruke ulike digitale plattformer.
– Dette er ingen marsjordre om å legge ned noen Facebook-sider i det hele tatt. Dette er en oppskrift på hvordan man kan gjøre en vurdering, sier Thon.
Vil føre til færre offentlige Facebook-sider
– Vurderingen er et veldig tydelig signal og en vekker, spesielt for det offentlige, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet.
Teknologirådet er et offentlig organ som gir råd til Stortinget og regjeringen om ny teknologi. Tidligere i år publiserte de en rapport om at en rekke offentlige etater tillot kommersielle aktører å spore brukere på deres nettsider.
Tennøe mener Datatilsynets vurdering vil føre til at flere offentlige aktører kommer til å legge ned sine Facebook-sider.
– Konklusjonen er glassklar. Det er høy risiko for brukerens rettigheter og friheter, og det er lite valgfrihet og medbestemmelse på mange punkter, sier Tennøe, som peker på at offentlige myndigheter har et ekstra ansvar for å ivareta innbyggeres personvern.
Clik here to view.

Teknologirådet kommer nå til å slette sin egen Facebook-side, oppgir Tennøe. I dag ble det også klart at UDI kommer til å gjøre det samme.
Advokat: – Grundig, men streng
– Jeg mener vurderingen er grundig, men den er veldig streng, sier advokat Jan Sandtrø som spesialiserer seg på spørsmål innen teknologi og personvern.
– Vurderingen sender et signal om at virksomheter ikke kan bruke Facebook om de skal legge seg på det nivået Datatilsynet legger til grunn, sier Sandtrø.
Han mener dette utsetter andre aktører for et press fordi det er vanskelig å overprøve Datatilsynets vurderinger.
– Jeg synes heller at Datatilsynet skal være mer klar i sin veiledning som hjelper virksomheter. Dette blir nok en ekstrem kalddusj og en bratt bakke for mange virksomheter å forholde seg til.
Tydelig slette-beskjed i Tyskland
Lederen for det tyske datatilsynet har anbefalt landets myndigheter å legge ned sine Facebook-sider innen utgangen av året, ifølge Digi. Også det tyske datatilsynet pekte på personvernsutfordringer da de kom med sin anbefaling.
Det norske tilsynet tar ikke slike aktive skritt i denne omgang, men Thon ønsker at offentlige etater skal se på sin bruk av Facebook.
– Vi peker på noe som er et stort dilemma, nemlig at vi kanskje har et litt ubevisst og kanskje litt bevisstløst forhold til bruk av sosiale nettsamfunn, at vi kanskje har glidd litt inn i det uten å ta en fot i bakken, sier Thon.
Facebook er på sin side villige til å gå i dialog med Datatilsynet.
– Vi tar gjerne en nærmere prat med Datatilsynet for å svare på eventuelle spørsmål de måtte ha, sier Lukasz Lindell som er kommunikasjonsansvarlig for Facebook i Norden.
Han viser til at Facebook har beskrevet hvordan de behandler brukernes data i deres «data policy» og at de har gitt brukerne verktøy for å «se, forstå og administrere informasjonen de deler med oss».
Saken er oppdatert 22. september klokken 18.40 med ny informasjon om at Teknologirådet ikke bare vurderer, men kommer til å legge ned sin Facebook-side og at UDI vil gjøre det samme.