Tre linjer kode er av og til alt som skal til for å få gjennomslag i media.
Å sette opp en rask spørreundersøkelse – ofte kalt en poll – for å lodde stemningen for noe, og deretter gjøre journalistikk på resultatene er en ganske vanlig metode i nettjournalistikken: Resultatene man får er ikke veldig representative statistisk sett, men de kan være gode nok til å gi en følelse av temperaturen. De er nesten alltid gode nok til at man lager en sak, men av og til er de mer misvisende enn vanlig:
Møt Russell
Australske Russell Phillips virker ikke så begeistret for Murdoch-eide News Corporations nettmedier. Han har gjort det til en hobby å stemme flere ganger – VELDIG mange flere ganger – i deres spørreundersøkelser, og så etterpå gjøre dem oppmerksom på at det går an å jukse og at det er veldig lett.
I høst skrev han for eksempel på bloggen sin at NewsCorp hadde hatt en historie om sjokkresultatet at over 90% av 16 000 i en spørreundersøkelse på news.com.au ønsket høyere fartsgrenser. Vel, 15 000 av stemmene var Russells.
Da er det ikke lenger mulig å lage fornuftig journalistikk på resultatene.
Vi må visst kalle det Foccer
I akkurat dette tilfellet valgte Russell å bare stemme på det ene alternativet, akkurat som han gjorde da han kjørte kampanje for å få tilbake McGrateng med reker hos McDonalds. Men han har flere tricks i ermet: En annen “maskin” han har laget sørger for at det blir nøyaktig – på enkeltstemmen nøyaktig – likt mellom alternativene. “skal vi kalle det football eller soccer? Hmmm, det ser ut til at vi må kalle det Foccer” Så sier han fra til NewsCorp at han har lurt dem… og så lager de saken likevel.
Dette gjentok seg inntil det tydeligvis begynte å bli pinlig for NewsCorp. Rett før jul ble artiklene endret eller fjernet. Ganske artig historie; les den i The Ubermotive Guide to Media Influence og i oppfølgeren Lessons Learned: Zero, der han forteller at han nå har trappet opp. Artikkelen slutter ominuøst nok “Your move, NewsCorp.”
Russell er ikke alene
En av de mer klassiske poll-gaminghistoriene, er da 4chan-miljøet ikke bare fikk sin grunnlegger moot kåret til Person of the Year i Time Magazine, men like godt rigget alle de første 21 plassene for å vise hvor lett det var. Den lange og underholdende historien om kampen mellom Time og hackerne leser du i Inside the precision hack
Hva med oss?
Vi i NRKbeta synes jo alt dette er ganske underholdende. Selv om vi jo vet at noe slikt like fort kan ramme oss selv; vi lager sjelden ting sikrere enn nødvendig. I de fleste av våre avstemninger kan man trykke så ofte man vil. Samtidig håper vi at vi ikke er så forhatte som NewsCorp og kan flyte på en noe større goodwill i vårt publikum.
Avrundingsvis det åpenbare spørsmålet:
Eller forresten; bruk kommentarfeltet