Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

#TBT NRK og det store Internettet

$
0
0

Har du noen gang lurt på hvordan nrk.no ble opprettet? Dét har vi funnet ut til dagens #tbt* spalte. 

I 1995 kom Rolf Brandrud og Tom Ottmar ved en tilfeldighet i snakk ved bankautomaten i Radioresepsjonen og fant ut at de hadde noe til felles; at Internett var viktig, og at det var en arena NRK burde opptre på.

Rolf og jeg gikk til Einar Førde og ba om tillatelse til å utrede Internett, fordi vi så at det kom til å bli utrolig viktig. Førde og min sjef Hanne Løchstøer mente nok at vi overdrev en smule og gav oss mandatet med en tvilende mine, forteller Ottmar.

Rolf Brandruds overordnede, radiodirektør Tor Fuglevik, var positiv til utredning av Internett og sørget for at Brandrud fikk permisjon til å gjøre dette.

Brandrud og Ottmar fikk også litt reisepenger og seks måneder utredningstid for å finne ut hvordan NRK skulle ta i bruk nettet.

«Vi følte oss som pionerer»

– Vi hadde et fantastisk halvår og følte oss som pionerer av den gode, gamle typen. Vi reise til BBC i England, Nokia i Finland, Telia og Microsoft i Sverige, blant annet.

– Vi snakket med utrolig mange mennesker innenfor databransjen, media og forvaltning, og skrev det vi mener var en knakende god rapport. Tatt i betraktning hvor tidlig det var, tror jeg vi klarte å se endel ting i fremtiden som var vanskelig å forestille seg eller innse betydningen av på det tidspunktet.

 Som hva da?

– At publikum selv skal bli sine egne redaktører og velge sin egen TV-hverdag. På det tidspunktet var NRK2 ennå ikke opprettet og streaming av lyd var såvidt oppfunnet, så at man skulle kunne sitte og redigere egen TV-virkelighet, og at kanalenes betydning som sådan skulle bli mindre, virket helt usannsynlig. 

Hva trodde du at Internett skulle bli brukt til i 1995?

– Vi mente at NRKs websider skulle deles inn i to; informasjon om virksomheten som det ene, og journalistisk publisering som det andre. Vi tenkte at nrk.no skulle brukes til interaksjon med publikum og at man kunne legge ut bakgrunnsinformasjon og tilleggsmateriale. Andre viktige temaer var digitalisering av arkivene og nettet som journalistisk kilde.

 Ottmar har I tillegg til å være med å opprette nrk.no, også laget NRKs intranett, Torget, og skrevet denne saken som ble publisert i Tidssignalet i 1995:

Internet-arbeidet i gang

Direktørmøtet har godkjent at en gruppe på to personer skal arbeide med å koordinere utleggingen av informasjon om NRK på Internet. Prinsipielle sider skal også utredes innen 1.oktober. 

TBT_Internett
Foto: Faksimile av Tidssignalet 23.04.95.

Rolf Branderud i Radioen har fått i oppdrag fra Tor Fuglevik å utrede NRK på Internet. Han kalte sammen en gruppe med sentrale medarbeidere for å kartlegge situasjonen, og dermed var det gjort. Gruppen fant raskt ut at Internet ikke er noen Radio-sak alene, men noe som angår hele NRK.

Sammen med Tom W. Ottmar i Avdeling for Informasjon samfunnskontakt, utarbeidet han dermed et notat til direktørmøtet om at arbeidet skulle gis «konsernstatus», og onsdag i forrige uke ble planene godtatt.

Tomannsgruppen skal fungere som et sekretariat for arbeidet, ta initiativ, innhente opplysninger, og prøve å utvide de tekniske «prøvesendinger» på Internet, så raskt som mulig. Alt i dag er tre redaksjoner «på nettet»; Rondo, Radionettet og Irma 1000, og flere ligger i løypa, deriblant U og Midt i smørøyet.

Ikke politi

Gruppen hverken kan eller skal arrestere redaksjoner og medarbeidere som har gode forslag og er fulle av tiltakslyst. Tvert imot. Meningen er å samle alle de ivrige i NRK og se på mulighetene for å samarbeide. At NRK trenger en form for enhetlig design og struktur på sitt Internett-tilbud, er likevel klart.

Internet-gruppen vil kalle inn alle som på en eller annen måte er involvert i Internet-planen til et første møte i neste uke. Da skal også planene for arbeidet videre være klare – i hvertfall på skisseplanet. Alle som mener de bør være med på dette møtet, kan ta kontakt med en av de to (men gruppen presiserer at dette ikke er et allmøte eller ordinært informasjonsmøte – det får komme siden).

Målet er å ha ordnet finansieringen av en egen Internet-server senest 1.oktober, og at alle NRKs «sider» da flyttes dit. Gruppen skal også overfor NRK-ledelsen se på opphavsmessige spørsmål, forholdet mellom allmennkringkastingsoppdraget og samarbeid med eksterne parter som departementer og skoleverk. Disse oppgavene er i realiteten de «viktigste» i mandatet, ettersom Internet i dag er fullstendig upløyd mark, brukerutviklingen for dette internasjonale datanettverket er uklar.

Perspektivene i arbeidet er store. Teknisk sett kan man i dag legge ut tekst, bilder, radiolyd og enkle videosnutter via nettet. I fremtiden vil det også bli mulig å sende vanlig fjernsyn, og det blir enklere å finne frem i havet av informasjon.

NRK har trolig en viktig rolle å spille på Internet, en hvordan det skal nå undersøkes.

Hentet fra Tidssignalet

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Tidssignalet torsdag 23.april 1995.

Høsten 1990 ble internavisen Tidssignalet lansert her i NRK. Helt frem til nedleggelsen i 2001 ble Tidssignalet gitt ut hver 14.dag. Interndebatter og intervjuer med ansatte og andre, kjente fjes preget spaltene.

Tidssignalet ble tre ganger kåret til årets bedriftsavis av Informasjonsforeningen.

I forrige ukes #tbt-spalte skrev vi om lydredigering på data.

*Throwback Thursday (#tbt) er en trend som har oppstått på sosiale medier de siste årene. På torsdager kan man finne frem et bilde, eller en sang/video, fra noe morsomt man gjort i fortiden, og merke dette med #tbt. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>