Mannen bak en av verdens mest populære krypteringsløsninger, har de siste årene vært på randen av konkurs. Et portrettintervju med ProPublica viste seg å være svært økonomisk profitabelt for utvikleren.
Werner Koch er ikke akkurat et velkjent navn her til lands, men hvis du noen sinne har kryptert epost eller andre kommunikasjonsmedium, har du antagligvis vært borti Kochs hjertebarn: GnuPG.
GnuPG er den mest populære implementasjonen av PGP – en svært utbredt form for kryptering. PGP er mest brukt til epostkryptering, men kan også brukes til å kryptere filer, samt å verifisere identiteter. GnuPG er et åpent kildekode-prosjekt, og har en fri lisens som gjør det enkelt for andre utviklere å la GPG ta seg av den tunge matematikken som foregår ved kryptering. Og det er denne Werner Koch har ansvar for.
Til tross for å være svært populært, dukket aldri pengene opp. Werner, som reelt sett hadde dette som sin eneste jobb, mottok bare 511 euro i donasjoner gjennom hele 2011. Før skatt. Werner holdt rett og slett på å gå konkurs, og tok strøjobber innimellom for å forsørge sin hjemmeverende kone og sin åtte år gamle jente.
Men så kom en artikkel fra det amerikanske nyhetshuset ProPublica, og på fire dager fikk Werner inn over 120 000 USD i donasjoner.
En artikkel ble redningen
Våre venner i ProPublica falt selvfølgelig pladask for denne historien, og kjørte et langt portrettintervju med Werner Koch.

Saken ble plukket opp av alle teknologinettsteder på den vestlige halvkule, og resultatet er at både GnuPG og Werners familie har til smør på skiva i noen måneder fremover: Hittil i år har prosjektet mottatt over 161 615 euro i donasjoner – 120 000 av disse kom dagen etter ProPublicas artikkel.
Organisasjoner har også kastet seg på lasset. Linux Foundation donerte $60 000 for noen dager siden:
Just got the okay from the @linuxfoundation to tell that they granted me 60,000 USD for @gnupg work. The contract was signed on Jan 28.
— GNU Privacy Guard (@gnupg) February 5, 2015
…noe som førte til at både Stripe og Facebook lover å støtte GnuPG med $50 000 årlig:
Stripe and Facebook are going to sponsor @gnupg development with $50k/year each.
— Stripe (@stripe) February 5, 2015
Folkefinansiering kan fungere – også for open source
Nettsteder som Kickstarter og Indiegogo har hjulpet mange prosjekter på beina, men disse tjenestene passer ikke for alle prosjekter. Åpen kildekode har generelt sett et finansieringsproblem, men unntakene er der: Mozilla, Ubuntu og Apache er tre gode eksempler.
Denne historien viser likevel at det er mulig å få gratisprosjekter til å gå rundt økonomisk.
Kjenner du til noen andre gladsaker som denne? Eller vet om prosjekter som burde ha friere økonomisk spillerom?