En av de største utfordringene med å bytte fra en tjeneste til en annen, er at det er vanskelig å få med seg musikken videre. Det prøver tjenesten Soundiiz å gjøre noe med.
Etter flere år hos den samme streamingaktøren, opparbeider folk flest et ganske stort arkiv av spillelister. Selv har mine sju år hos Spotify generert hundrevis av lister for enhver anledning. For meg er det ganske uaktuelt å begynne fra scratch hos en ny aktør.
Den norskutviklede tjenesten WiMP har i flere år forsøkt å gjøre det enkelt å flytte musikken fra Spotify og til deres tjeneste, rett og slett ved å la deg kopiere Spotify-lenkene til din musikk inn i en dialogboks hos WiMPs klient. Men denne prosessen er ikke like enkel og sømløs som man gjerne skulle ønske, og krever ganske mye interaksjon fra brukeren.
Vi har forsøkt flere tjenester som lover å enkelt flytte spillelistene dine fra en aktør til en annen, men de fleste har feilet enten på brukervennlighet eller ved at mye av musikken rett og slett ikke blir med over.
Tjenesten Soundiiz ser for oss ut som det hittil mest lovende tilbudet for den som er interessert i å flytte musikksamlingen sin til en ny aktør.
Det første man ser når man besøker nettsiden, er en liste over mange ulike aktører. YouTube, Tidal, Deezer, Spotify, rdio, Soundcloud med flere er representert. Konseptet her er altså at Soundiiz må ha en oversikt over hvilket innhold du har hos de ulike aktørene:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Selv har jeg konto både hos Spotify og Tidal, men bruker nesten utelukkende Spotify. Denne gjennomgangen vil derfor basere seg på disse to tjenestene, hvor jeg prøver å overføre en relativt fyldig liste fra glansåret 2010, over til Tidal.
1. Koble streamingtjenestene dine til Soundiiz
Det første man må gjøre er å koble de ulike kontoene man måtte ha til Soundiiz. Dette gjøres ganske enkelt ved å trykke på de små “Connect to …”-knappene for hver tjeneste man har konto:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
I utgangspunktet en ganske enkel operasjon, men selve nettsiden føles litt uferdig og lite responsiv.
Uansett, vi fortsetter: Når man gjør dette hos Spotify, blir man sendt ut av Soundiiz-universet for å godkjenne tilkoblingen. Det føles trygt å slippe å skrive inn Spotify-passordet direkte hos Soundiiz:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Når dette er gjort, sender Spotify deg tilbake til Soundiiz, hvor Spotify-boksen er oppdatert og gir deg en oversikt over alle spillelistene dine. Boksen bruker lang tid på å oppdatere seg. Det tar omtrent ett minutt før listen inneholder alle spillelistene dine:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Neste steg blir så å koble Soundiiz til de andre kontoene du måtte ha. Som tidligere nevnt skal vi i denne saken flytte en spilleliste fra Spotify til Tidal, så da må vi koble Tidal til Soundiiz:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Denne prosessen føles ikke like komfortabel som hos Spotify: Når Spotify-kontoen kobles til Soundiiz, foregår all passordinntasting på Spotifys sider – ikke hos Soundiiz. For Tidals del skriver man inn brukernavn og passord hos Soundiiz, og det er for brukeren uklart hvorvidt Soundiiz får tilgang til Tidal-passordet.
Spesielt kritikkverdig er det at denne kommunikasjonen foregår ukryptert. I praksis betyr dette at alle som overvåker nettet du er tilkoblet, kan snappe opp passordet ditt.
Uansett, vi trosser alle disse ganske oppsiktsvekkende faresignalene, og kobler til Tidal. Vi får heller endre Tidal-passordet etter at flytteprosessen er fullført.
2. Velg spillelister som skal overføres
Videre velger vi den aktuelle spillelisten som skal overføres i Spotify-vinduet, og trykker på det lille ikonet ved siden av spillelisten:
Clik here to view.

Du får videre opp et vindu hvor du kan velge hvilke andre tjenester du vil sende den valgte spillelisten til. Vi har som sagt kun aktivert Tidal, og får derfor opp denne dialogboksen:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Når man har valgt tjeneste, får man muligheten til å gi spillelisten et nytt navn. Hvorfor dette er et eget valg på dette stadiet i prosessen, vet vi ikke. Vi trykker videre:
3. Overfør spillelister
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Nå begynner en prosesseringsjobb. Den tar bokstavelig talt flere minutter, noe som føles veldig lenge ut i 2015. Men vi venter:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Omtrent fem minutter senere er prosessen ferdig, og nettsiden viser deg hvor mange av låtene som har kommet seg over:
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Av de 124 låtene i vår liste, gikk 10 av disse tapt i konverteringen til Tidal. Den nye spillelisten hos Tidal inneholdt altså 114 av låtene. Det kan være flere grunner til at alle ikke ble med over, men ofte er det små forskjeller i utvalg fra tjeneste til tjeneste.
Alt i alt fungerer Soundiiz ganske godt. Spillelistene dukker opp, kan overføres og det hele føles ganske gjennomført ut. Noen småfeil er det innimellom – utviklerne bak tjenesten har ganske åpenbart ikke engelsk som førstespråk, og nettsiden lastes på nytt innimellom, noe som føles veldig gammeldags ut.
Men det mest kritikkverdige er at man må skrive inn brukernavn og passord til tilkoblede tjenester på siden til Soundiiz, som ikke krypterer forbindelsen mellom deg og nettsiden. I praksis betyr dette at innloggingsinformasjonen til alle disse tjenestene sendes åpent på nettet, og gir Soundiiz anledning til å loggføre innloggingsinformasjonen til hundrevis av brukere. For mange er nok dette en god nok grunn til å frastå fra å bruke tjenesten.
Det er ikke så mye må gjøres før vi kan anbefale denne tjenesten, men foreløpig har den altså et gapende sikkerhetshull som er vanskelig å jobbe seg rundt. Hvis utviklerne får orden på dette, kan Soundiiz anbefales som en tjeneste som gjør det langt enklere å hoppe mellom ulike streamingaktører.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.