Trodde du at ditt eksisterende bilnavigeringssystem var imponerende? Da må du tro om igjen. Kraften av tusenvis av reisende som deler informasjon i sanntid tar bilnavigering et formidabelt skritt videre.
Det jeg har savnet mest i alle navigeringssystemene jeg har testet er å få oppdatert informasjon om trafikksituasjonen. Systemet vet hvordan jeg skal komme meg til målet, men ikke om det er kø, ulykker eller vanskelige kjøreforhold. Mang en gang har jeg kommet kjørende for så å plutselig stå fast i en kø. Da er det som oftest for sent å be navigeringssystemet om en alternativ rute. Men det er ikke et problem lenger! For tiden kjører jeg rundt og vet alt om køer og andre hindringer god tid i forveien. Velkommen til den sosiale bilnavigeringen.
I artikkelen min om det neste store prøvde jeg å skissere et mønster for teknologiutvikling. Kort fortalt handler det om at vi først får på plass teknologien, så brukervennligheten og til slutt koblingen til det sosiale.
For navigering handler teknologien om muligheten til å posisjonere deg selv nøyaktig ved hjelp av GPS. Og de første GPS-enhetene ga deg ikke så mye mer enn posisjonen din. Så kom brukervennligheten på plass med kart og for bilnavigering god hjelp av en stemme som sier hvor du skal kjøre og tydelige symboler for håndtering av kryss og rundkjøringer.
Nå har endelig det siste punktet også kommet på plass: det sosiale. Og der ser det ut til at et system ved navn Waze leder an. Flere i NRKbetaredaksjonen testet det for et år eller to siden og erfarte det som er alle sosiale plattformers store utfordring: uten nok brukere blir det ganske meningsløst. Facebook uten venner er liksom ikke så spennende. Waze uten mange brukere er akkurat like lite nyttig. Men nå løsner det.
Waze kan se ut som et ganske vanlig navigeringssystem med kart og stemmekommandoer. Men det spesielle er at du hele tiden er koblet mot nettet og hele tiden rapporterer til systemet hvor du er og hvor fort du kjører. I tillegg kan du enkelt rapportere til systemet om avvik, ulykker, politikontroller osv.
Og med nok brukere tilfører dette ganske revolusjonerende og svært nyttige muligheter.
Automatiske rapporter
For det første lager Waze automatiske trafikkstatusrapporter basert på alle som bruker systemet. Siden Waze vet hvilken fartsgrense veiene har og samtidig vet hvor fort du kjører kan systemet helt automatisk anta at det er kø eller stopp i trafikken om mange biler plutselig beveger seg tregt eller står i ro på en vei som i utgangspunktet skulle latt bilene rase avgårde i 80 kilometer i timen.
Når du er ute og kjører og kommer inn i en kø som ikke allerede er registrert av Waze får du enkelt og greit opp et spørsmål om hvorvidt du er i trafikken og om det er kø. Så kan du rapportere og de som kommer etter deg vil få vite at det er kø på veien.
Som nevnt er dette helt avhengig av at mange mennesker bruker systemet og nå virker det som det er nok mennesker i Norge som bruker Waze. Derfor er de automatiske rapportene alene allerede svært nyttige.
Manuelle rapporter
I tillegg til de automatiske rapportene kan du enkelt melde inn hendelser manuelt. Med tydelige ikoner og enkel respons. Det er tydelig at interaksjonsdesignerne har tatt hensyn til at du ikke vil drive med kompliserte grensesnitt og inntasting av tekst mens du kjører. De har til og med lagt inn automatikk i at dersom du beveger deg med en viss hastighet får du ikke lov til å begynne å taste inn tekst.
De manuelle rapportene er enda mer avhengig av at mange bruker systemet og er villige til å rapportere underveis. Som nevnt virker det som om antallet mennesker som bruker Waze i Norge nå akkurat har kommet over kneiken og vi opplever imponerende nøyaktighet på de manuelle rapportene også.
I tillegg til at folk som bruker systemet rapporterer inn kan de andre som kjører gi tilbakemeldinger på rapportene. Enkelt og greit ved å si “thank you” eller “not there” – at problemet ikke lenger er der. Dette gjør at de manuelle rapportene kontinuerlig kvalitetssikres.
Prøveturen
Første nyttårsdag la vi ut på turen fra Gausdal mot Oslo. Det store spørsmålet er da om vi skal kjøre E6 eller over Gjøvik. Waze kunne med forbausende nøyaktighet fortelle oss om det meste på ruten. Hvor det var kø, hvor det var tåke og hvor det var politikontroller.
Der de offisielle veimeldingene kunne melde om “fare for kø”, kunne Waze fortelle oss helt nøyaktig hvor det var kø og i hvilken hastighet den beveget seg.
Vi endte med å velge å kjøre over Gjøvik. Selv om det er dårligere veier kunne Waze melde om at det ville ta kortere tid fordi Waze visste nøyaktig hvilke køer som herjet på E6 og hvor mye de ville forsinke oss.
Ved første sjekk var ikke forskjellen så stor, men etter hvert som vi nærmet oss punktet der vi måtte velge mellom E6 eller RV4 ble forskjellen større og større og RV4 ble det åpenbare valget.
Imponerende og litt skummelt
Siden Waze faktisk tar vare på bevegelsene dine lærer systemet hva som er dine favorittruter og hvor du pleier å kjøre. Så plutselig en morgen dukker det opp en melding som lurer på om jeg tilfeldigvis er på vei mot Bjørnstjerne Bjørnsons plass 1? Eller NRK på Marienlyst som denne adressen leder til. Og det skulle jeg jo. Waze hadde lært seg at undertegnede ofte setter snuten i retning NRK på dette tidspunktet om morgenen. Ruten dukker opp og Waze kan fortelle meg at det er litt kø i Kirkeveien. Svært brukervennlig og enkelt for meg, men også litt skummelt.
Informasjonen som Waze bruker for å gi meg denne ekstra brukervennligheten er ikke offentlig tilgjengelig. Den ligger forvart i din profil og brukes bare mot din egen navigering. Men systemet bruker jo også data om hvor du beveger deg for å lage trafikkrapporter osv. Og du kan velge å dele din posisjon på kartet til alle andre som bruker Waze om du har lyst til det. Her er det som ved all annen deling av informasjon godt å utstyre seg med litt sunn fornuft. Og Waze er svært klar over at brukerne er opptatt av hvordan data deles og hvordan det kobles til deg som person. De har en forbilledlig ryddig og pragmatisk side om dette på sitt eget nettsted.
Deling av posisjon
Selv om tanken på at andre vet hvor du er kan være skremmende er det faktisk en del situasjoner der du har lyst til å dele din posisjon. Vi skrev om dette da vi lot oss imponere av Glympse. Waze har innebygget en tilsvarende funksjon. Slik at når du er på vei for å møte noen kan du gi akkurat dem tilgang på posisjonen din slik at de kan se når du ankommer. Dette er også svært nyttig.
Kartene
Kartene til Waze blir også redigert og oppdatert av brukerne. De startet i Norge med et grunnleggende kart, så er det folk her hjemme på bjerget som oppdaterer og endrer etter hvert som veinettet forandres. Jeg opplever kartene som gode, men ikke alltid like omfangsrike som TomTom Navigator og Navigon som er de to andre systemene jeg har brukt mest. For å være mer spesifikk: Waze mangler en del veier når du begynner å bevege deg langt ut i periferien, men er mer nøyaktig på hovedveiene og eventuelle endringer på dem.
Vi har også testet redigering av kart. Dette gjøres via en vanlig nettleser på en datamaskin. Du logger deg inn og får i utgangspunktet lov til å redigering veier kun i nærheten av der du selv har kjørt. Her er det viktig at du logger deg inn på world.waze.com og ikke bare waze.com. (Ikke spør oss hvorfor de har forskjellige systemer basert på hvor du er, og hvorfor du kan logge deg inn uten feilmelding på waze.com, men ikke får noen data om deg selv. Her burde du fått en feilmelding). Editoren er brukervennlig og du kommer ganske fort igang. Selv om satellittbildet for området vi hadde lyst til å redigere var svært dårlig var det ikke noe problem å legge inn veien som manglet da vi var ute og kjørte. Vi hentet opp våre egne GPS-data og kunne se nøyaktig hvor vi kjørte selv da vi forlot kartet og la innover i skogen på en grusvei. Ved å bruke det sporet var det ikke vanskelig å legge opp veien ganske nøyaktig på kartet.
Og kartene vil jo også bare bedre seg etter hvert som flere begynner å bruke systemet. Desverre ser det ut til at Waze på det nåværende tidspunkt ikke har planer om å benytte OpenStreetmaps, som er et annet imponerende stykke brukergenererte kart. Waze sier på nettsiden sin at lisensen til OSM ville ha begrenset dem i sine planer om å skaffe inntekter.
Hva koster det?
Og dette med inntekter bringer oss over på forretningsmodellen. Waze er gratis å laste ned og gratis å bruke. Og det skulle bare mangle siden både kart og trafikkdata skapes av brukerne. Men det koster penger å drive servere. Og det koster penger å videreutvikle applikasjoner. Waze sier kort og godt at deres forretningsmodell er å selge lokasjonsbaserte annonser. Vi har ikke sett noe til annonsene i selve navigeringssystemet ennå, men her kan Waze ha mange modeller. Datagrunnlaget de sitter på burde ikke være så vanskelig å kapitalisere. Alt i alt vet de veldig mye om hvordan folk beveger seg og hvor mange mennesker befinner seg.
Ulempene
Waze er avhengig av tilgang til internett. Både for å laste kart og for å gi deg trafikkinformasjon. Derfor er du helt avhengig av en brukbar dataplan på mobilabonnementet ditt. Dersom du sitter hjemme på ditt trådløse nett og legger opp en rute vil Waze laste ned kartdata for hele ruten. Selve datatrafikken underveis blir da begrenset til trafikkinformasjonen. Noe som ikke krever like mye av forbindelsen din.
Likevel kommer jeg ikke til å bruke Waze i bilen i utlandet med det første. Så lenge mobilselskapene har funnet ut at bits og bytes levert over mobilnett i utlandet er verd sin vekt i gull og diamanter får vi vente litt med det og heller bruke systemer som lagrer alt av kart og info lokalt på slike turer.
Et annet problem er at Waze må ha verdens dårligste adressedatabase for Norge. Det er usedvanlig dårlig med treff på de mest åpenbare adresser når du søker. Og da kan du søke i både Waze sin egen database, i Google og i Foursquare. Alle søkene har store mangler i våre tester. Og ofte ender du med å manuelt navigere deg rundt på kartet og sette en pinn der du skal fremfor å prøve å søke opp en adresse. Dette er alt for dårlig og en stor ulempe.
Konklusjon
Vi har sett lyset. Sosial navigering er fremtiden. Dette er allerede så nyttig at alle andre navigeringssystemer kommer i skyggen. Om Waze ikke trår feil hva bruk av data og annonsering angår har vi stor tro på dette systemet. Og etter hvert som flere og flere begynner å bruke det blir det bare bedre. Vi liker også Google Traffic som har noe tilsvarende funksjonalitet via søkegigantens karttjeneste, men synes Waze er langt mer brukervennlig og nyttig.
Det blir spennende å se på utviklingen. Enten Waze ruller videre på egenhånd eller blir kjøpt av Google, Facebook eller Apple… Du kan laste ned Waze til iOS og Android via deres nettside.
Hva er deres erfaring med Waze? Har dere eventuelt prøvd andre tilsvarende systemer?