Aftenposten publiserte 26. februar en artikkel om at 70 % av epostene som sendes er spam eller søppelpost, og i går ble jeg invitert til Kulturnytt på P2 for å snakke om problemet. Men hvor har egentlig problemet blitt av?
Clik here to view.

Hurra! Ingen uønsket epost.
Den er i alle fall ikke i innboksen min. Rett nok får jeg 1-2 eposter i uken fra “Svetlana” eller “Tanya” fra Russland som har sett meg ut som sin drømmemann, men bortsett fra dét er det forbausende lite spam jeg må hanskes med.
Aftenpostens artikkel er basert på en undersøkelse utført av amerikanske Symantec. Undersøkelsene deres går også bakover i tid, og viser at den totale mengden spam har gått nedover den siste tiden. Den viser også at det kommer mest spam fra USA, men land som India, Canada og Russland er med i toppen av listen.
Fikser filtrene alt?
Epostkontoen jeg bruker mest er en gmail-konto. Her har Google lenge hatt et effektivt spam-filter som legger spam-eposter i en egen bossbøtte. Disse epostene kan jeg se gjennom, om jeg vil — hvis ikke blir de uansett slettet etter 30 dager. I denne mappen ligger det stort sett 5-6 eposter, og jeg har ikke opplevd at noen av dem har vært noe annet enn uønsket epost.
Både denne gmail-kontoen, og de andre epostkontoene mine, har jeg forsøkt å unngå å spre for mye på det store, vide internett — uten at jeg nødvendigvis har lykkes så godt med det. Likevel er jeg ikke plaget med spam. Det verste jeg får er egentlig invitasjoner og reklame fra diverse norske selskaper som har fått epostadressen min gjennom foretaksregisteret i Brønnøysund. Her er eposten jeg har oppgitt offentlig informasjon (sammen med telefonnummeret), og kan dermed utnyttes (på godt og vondt) av hvem som helst. Dernest kommer nyhetsbrev jeg, enten frivillig eller ufrivillig, har meldt meg på. De fleste av disse tror jeg at jeg kunne blitt kvitt om jeg ønsket det, siden det stort sett er fra seriøse aktører som SAS eller X-Plane.com.
Clik here to view.

Det eneste stedet hvor vi “plages” av spam er de automatisk genererte kommentarene som tikker inn. Dem tar heldigvis spamfiltre seg av, og de tar sjelden feil. Denne søppelkommentaren var i det minste ærlig.
Uønsket epost er dermed et problem jeg de siste årene nesten har sluttet å tenke på. Da føles det rart å lese at 70 % av all epost er spam. Hvor blir den av? Havner den i innboksen til dem som ikke har spamfiltre? Eller er det noen stakkarer der ute som får alt?
Det er klart: spam er et problem på flere måter. Systemene for distribusjon av epost må bygges mer robust enn det som hadde vært nødvendig om spam ikke eksisterte, og vi må bruke mye tid og krefter på å utvikle spamfiltrene. For oss som forbrukere har sistnevnte ført til at vi, tydeligvis, i stor grad kan unngå spam. Men det at vi har fjernet deler av symptomene, fjerner ikke problemet. Så lenge litt av den uønskede reklamen, pishing-forsøkene og svindelbrevene kommer gjennom, og folk biter på, vil nok spam bestå i en eller annen form.
Er du plaget av spam? Hva gjør du eventuelt for å unngå uønsket epost?
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.
