I romjulen kan du få med deg «Bygda som sa nei» på NRK.no. En nettdokumentar der alt er tilpasset den lille skjermen som mange nekter å snu på siden.
English: How the Norwegian Broadcasting (NRK) made it’s first vertical documentary film
Det er ikke lenge siden vi lo litt av folk som filmet i høyde med mobilen. Men det er bare å innse: Folk liker å holde mobilen rett opp og ned. Vertikalt, ikke horisontalt.
Det var utgangspunktet da vi i NRK-redaksjonen Digital historiefortelling, i samarbeid med designere og utviklere, skulle lage en ny nettdokumentar. Vi ville at innholdet skulle fungere på mobil. Nei, stryk fungere. Vi ville at innholdet skulle være best på mobil.
Da var det ingen vei utenom vertikale bilder. Og på veien til lanseringen i romjulen, fant vi ut at det var et ganske artig format å eksperimentere med. Her er noen av våre erfaringer.
Start med en god historie
Clik here to view.

Én ting forandrer seg ikke, uansett hvilken vei vi holder mobilen. En god historie må til for å lage en god dokumentar. Så vi begynte der.
Vår historie utspiller seg i en av landets minste byer, Otta. For fem år siden fikk innbyggerne og hytteeierne der et sjokk: Deres kjære høyfjellshotell skulle gjøres om til asylmottak. Fem år har gått, og vi har dratt tilbake til bygda og møtt både sinne, frustrasjon, glede og resten av følelsesregisteret. Med andre ord de reaksjonene du finner rundt om i landet i dag, når Norge skal ta imot tusenvis av flyktninger.
Vertikalfilming – våre tre alternativer
Etter en god del research og jakt etter caser, startet forberedelsene til opptakene. Men hvordan i huleste skulle vi filme i høydeformat? Vi så nærmere på tre alternativer.
- Alternativ 1: Filme med mobilen
Enkleste løsning ville være å bruke mobilen til opptakene. Og selv om kameraene på mobilene begynner å bli temmelig gode, var vi bekymret for at vi ikke skulle få god nok bilde- og lydkvalitet.
- Alternativ 2: Filme i bredde, beskjære bildet
Et annet alternativ ville vært å klippe om breddebildene til høydebilder. Ulempen med beskjære bilder i klipperommet, er at kvaliteten forringes. Også på den lille skjermen ønsket vi topp bildekvalitet på videoene. Et 4K-kamera kunne vært løsningen, men vi ble advart mot at det ville gitt oss veldig store filer å jobbe med. Vi snakker jo om timevis med råopptak – selv om vi bare endte opp med å bruke åtte-ni minutter.
- Alternativ 3: Snu kamera på siden
Vi endte opp med å snu kameraet på siden og filme i 9:16-format. En av ulempene med slike opptak, er at hverken kameraet (Canon C300) eller kamerautstyret er særlig godt egnet til å vippes på siden. Knapper og utganger er litt klumsete plassert når kameraet står skeivt.
Heldigvis kom NRK-verkstedet til unnsetning (ja, det er et verksted her på bygget). De fant et gammelt håndtak, en metallplate og noe annet skrot som til sammen ble et lite stativ vi kunne feste til kameraet. Dermed kunne vi få et rimelig godt grep. En sjarmerende nødløsning – selv om det beste ville vært et kamera som var helt tilpasset vertikalfilming.
Clik here to view.

Mennesker tar seg godt ut i høyde – så lenge de ikke beveger seg så mye
Før opptak kikket vi en del på hva andre hadde gjort i høydeformat. Det var blant annet mye inspirasjon å hente fra bidragene i Vertikalfilmfestivalen (ja, den finnes). Vi hadde også eksperimentert med klipp i utradisjonelle formater, som for eksempel i vår minidokumentar om prestene i Lofoten.
Clik here to view.

Det var først under opptak at vi så formatets kvaliteter og begrensninger. Og det var i møtet med mennesker at høydevideo virkelig skinte. Med dette formatet kom vi nært dem vi intervjuet, samtidig som vi fikk med oss mer enn bare ansiktene til personene. Vi fikk med kroppsspråket, gestikuleringen, uten å være langt unna.
Høye bygninger, trær, skilt og varder (det er en del av dem på fjellet rundt Otta) tok seg også godt ut vertikalen. Riktig plassert i bildekomposisjonen, kunne det skape en fin dybde i bildet.
Samtidig: Noen ganger gjorde det litt vondt i fotohjertet å filme i høyde. Spesielt på fjellet i vakre Gudbrandsdalen, der var det litt hardt å ikke få med seg det nydelige landskapet i, ja, landskapsmodus.
Ekstra utfordrende var det også når folk beveget seg. Når du er tett på og filmer i høyde, skal det ikke mye til før motivet forsvinner ut av bildet, være seg en liten unge som leker eller en bil som svinger.
Clik here to view.

Nettrigg og egen spiller
Mens vi filmet i Otta, lagde flinke designere og utviklere her på Marienlyst en egen videospiller som kunne vise frem høydeformatet i all sin glans. NRKs vanlige nettspiller er dessverre ikke særlig glad i annet enn horisontale bilder, så her måtte en spesialløsning til.
Alle videoene ble plassert i et såkalt nettrigg. Kall det gjerne en litt fancy artikkel, der du i tillegg til høydevideoene får servert stillbilder og korte tekster som tar deg gjennom historien.
Hva med den brede skjermen?
Selv om mobil var førsteprioritet for dette prosjektet, kunne vi ikke glemme desktop-brukerne helt. Cirka én tredel av brukerne pleier å se nettdokumentarene våre på desktop.
Hvordan skulle vi vise frem høydeformatet på bred skjerm? Utviklerne løste utfordringen ved å plassere videoene på venstre side av skjermen, mens de fylte høyre side med et fint og stort sitat. Jeg tipper likevel at mange vil stusse når de ser høydeformatet på bred skjerm. Kanskje noen til og med vil ta opp mobilen og sjekke hvordan det ser ut der?
Clik here to view.

Desktop-versjonen er riktignok ikke bare fylt med svarte rammer rundt bildene. Vi tok alle stillbildene i bredde, men sørget for å få det fineste og viktigste i bildekomposisjonen inn i mobilskjerm-formatet. Det gjorde vi ved å klistre en plastlapp på kameraskjermen, med svarte rammer som tydelig viste hvor motivet måtte være for å se best ut på mobil.
Clik here to view.

Tastatur eller tommel?
Det å lage dokumentar i høydeformat har bydd på tekniske, praktiske og kreative utfordringer. Samtidig er det fascinerende å prøve seg på nye måter å fortelle historier på. Og ikke minst lage innhold som utnytter mobilskjermens potensial.
For oss gjenstår det å se om folk foretrekker å bla seg nedover i historien med tastaturet eller tommelen. Vi håper selvsagt på det siste.
Clik here to view.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.