Forskere ved Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence og Universitetet i Zürich har bygget en drone som på egen hånd klarer å finne frem på stier i skog og mark.
De siste årene har kunstig intelligens basert på nevrale nettverk gjort store fremskritt. En av Googles datamaskiner har slått verdensmesteren i det kinesiske spillet Go. Et annet nevralt nettverk er i stand til å fargelegge gamle sort-hvitt-bilder, og biler begynner å få såpass mye datakraft at de er i stand til å kjøre på egen hånd.
Nettopp det med å analysere bilder har datamaskiner blitt veldig gode på de siste årene. Nå har et forskningsteam ved Universitetet i Zürich og Dalle Molle Institute for Artificial Intelligence bygget en drone som på egen hånd kan følge en skogssti, uten å krasje i vegetasjonen rundt.
Når man vet at Google har biler som selv navigerer fritt rundt på egen hånd i San Fransiscos gater, høres dette kanskje ikke så imponerende ut. Men mengden arbeid som skal til for en tilsynelatende enkel oppgave er omfattende.
Venstre, høyre, rett frem
For å holde seg på stien må dronen gjøre en av tre ting: Svinge mot venstre, svinge mot høyre, eller kjøre rett frem. Som med alle nevrale nettverk måtte også dette trenes opp til å forstå hvor stien går. I utgangspunktet er dette en ganske kjedelig jobb: For å trene opp nettverket som styrer dronen, må man fóre det med bilder av hvordan stien ser ut når man skal svinge i de ulike retningene. Og dette nettverket krever minst 20.000 treningsbilder for å kunne navigere korrekt.
Clik here to view.

Forskerteamet har løst dette på en kreativ måte. De festet tre GoPro-kameraer på hodet til en person: Ett som peker fremover, ett som peker mot venstre, og ett som peker mot høyre. Personen gikk så flere skogsturer med kameraene på hodet, og matet bildene direkte inn i nettverket som styrer dronen for å lære det å forstå de ulike retningene.
Etter at dronen har kvernet gjennom de 20 000 bildene noen hundre ganger, begynner det også å forstå hvordan andre stier ser ut, og er i stand til å dra på skogstur på egen hånd.
Flinkere enn mennesker
Den største overraskelsen kom kanskje da forskerne testet dronens nøyaktighet opp mot et menneske: Dronen var i stand til å tolke retningen riktig i 85.23 prosent av tilfellene – over 3 prosent oftere enn mennesket.
Clik here to view.

Forskerne ser for seg at denne teknologien kan gjøre redningsarbeid i skog og mark enklere, da man kan sende en drone på spaningsoppdrag i forveien.
Du kan lese mer om denne spennende dronen på nettsiden til prosjektet.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.
