Med 22 kilo teknologi i sekken, dokumenterer Bjørn Heidenstrøm norsk natur for Google Street View.
Mange har sikkert sett Googles biler som kjører rundt med et kamera på toppen og tar bilder til Googles tjeneste Street View. De har kjørt rundt omkring over hele verden, for å dokumentere verden fra gateplan.

Foran dataen eller via mobilen kan du dermed reise til ulike byer over hele verden, for å se hvordan det ser ut der.
Siden Google startet i USA i 2007, har de nå dokumentert steder over hele verden fra disse bilene, men stopper selvfølgelig ikke der.
Bilene kan vanskelig komme til over alt og Google har derfor utstyrt traller, snøscootere og sykler med kameraene – og ikke minst en variant som ligner på en ryggsekk. Disse kan nå innsiden av museer, høye tinder og dype daler over hele verden.
En av disse ryggsekkene er det Bjørn Heidenstrøm som disponerer. Han går nå land og strand rundt for å samle inn bilder av norsk turterreng i 360°.

Heidenstrøm har mange ekspedisjoner bak seg, og var tidlig ute med å søke om å få sekken.

Etter at Bjørn har hatt den en stund begynner resultatet å vises hos Google. Selv om prosesseringen av bildene han samler inn tar en stund er flere turer nå tilgjengelig hos Google – som denne kyststien i Hurum:
Det kan gå opptil et halvt år fra bildene er tatt til de er ute på nett. Heidenstrøm antar hans data ikke er først i køen når bilder fra hele verden – og betalende kunder – skal prosesseres.
Dyrt utstyr
Spesial-sekken er verdt oppunder en halv million, og batteriene varer i mellom 6-8 timer avhengig av temperaturen. Innretningen tåler ikke regn.
– Jeg har også blitt advart mot høststormer. Det er trist å gå en lang tur, og etterpå finne ut at et blad har dekket ett eller flere kameraer på turen, sier Heidenstrøm i NRKbetas podcast.

Kameraene skriver data til en SSD-disk som sendes inn til Google når den er full. Fra merkene på disken som står i nå, kan vi så vidt tyde at den tidligere har vært i en av bilene til Google Street View som har kjørt rundt i Paris.
Riggen blir naturligvis varm under bruk, men bruker luftkjøling for å holde det hele under kontroll. For å unngå at fuktig luft sendes inn i systemet, kjøres luften gjennom et stoff som fjerner fuktigheten.

De 15 kameraene tar et sfærisk bilde som uten de overlappende feltene er 65 megapiksler stort.

Store ambisjoner
Selv om Heidenstrøm bærer på det kostbare utstyret får han ikke betalt av Google for jobben. Foreløpig er dette noe han gjør frivillig og for eksempelvis kommuner som kan hjelpe til å dekke regningen.
Google på sin side selger muligheten for å vise fram butikker og attraksjoner fra innsiden ved hjelp av Street View.
Foreløpig jobber Heidenstrøm mest med digitale turkart, men på sikt kan innkjøp av eget 360°-utstyr være aktuelt. Dette gjør at han kan selge og distribuere bildene selv, og ikke vil være avhengig av Google. Han er også i ferd med å etablere et nettverk av folk som kunne tenke seg å disponere Google-ryggsekken for å dokumentere mer av Norge på Googles vegne.

Hør hele podcasten her: