I en interessant vending kan teknologi-gigantene snart havne i direkte konkurranse med Blindeforbundets teleavis.
For hvordan skal man få med seg nyhetene, om man ikke har tid eller mulighet til å lese dem selv? Flere medier satser på høytlesning. Utviklingen drives av flere ulike behov.
Det kan være mange grunner til at man ikke får lest nyhetene. De av oss med lese- og skrivevansker, dysleksi eller nedsatt synsevne vet at det ofte kan være vanskelig å komme seg igjennom en artikkel. Lytter du jevnlig til podcaster, kan du nok nikke anerkjennende til at det passer perfekt som selskap når du er opptatt med andre ting.
Her i NRKbeta har vi selv testet ulike automatiserte løsninger hvor en data-stemme kan lese opp nyheter. Slik kan man potensielt gjøre om en hvilken som helst melding til lyd. Det vil kunne forenkle arbeidsflyt og la oss generere personaliserte varsler, som kan presenteres til publikum på alle mulige plattformer. Men det ligger ennå fram i tid.
Teknologi lar oss løse mye nå, men automatisering av en menneskelig stemme og språkforståelse må bli bedre før dette kan bli en realitet.
På veien dit, prøver flere teknologiselskaper seg på ulike løsninger.
Aftenposten Opplest
Aftenposten presenterte tidligere i vår sine forsidesaker ved hjelp av høytlesning.
Via «Aftenposten Opplest» på Soundcloud og som podcast kunne du få med deg hovedsaken fra dagens avis. Et eksternt produksjonsselskap leste inn sakene kvelden før publisering.
Her er den mest populære, og foreløpig siste, utgaven fra 31. mai:
Utviklingsredaktør i Aftenposten, Eirik Hammersmark Winsnes, mener det åpenbart er et behov her som de kan fylle. De jobber nå med hvordan de best kan gjøre det.
Dette har vært et testprosjekt over to måneder som vi har fått positive tilbakemeldinger på, og som vi nå evaluerer.
Utviklingsredaktør Eirik Hammersmark Winsnes i Aftenposten til NRKbeta
Nytt i iTunes
Det har versert rykter om at Apple snart skulle lansere en egen kategori i iTunes, med oppdateringer kun fra utvalgte medier. Mandag slo det til, og en egen seksjon i iTunes kalt «Spoken Editions» ble annonsert.
Der finner du artikler helt fra Playboy og gravejournalistene i The Intercept. Alle leses opp høyt for deg.

Formatet følger en ganske enkel oppskrift. Artikler leses inn og publiseres som podcaster. Dette gir små og korte oppdateringer på noen minutter, i stedet for en tradisjonell podcast som gjerne varer mye lenger.
Av det vi har hørt så langt er historiefortellingen ikke tilpasset at saken leses opp. Det ligner mer en lydbok, enn tradisjonell radio og podcasting.
Ikke overbevist
Vi har lyttet til en del av «artiklene» hos iTunes spoken edition, men er ennå ikke helt overbevist.
Produksjonen er ikke fullt så god som den fra av Aftenpostens: det er jevnt over dårligere kvalitet på innspillingene og vi hørte flere feil under opplesningen.
9to5mac skriver at det er selskapet Spokenlayer som står bak produksjonene. De leser artikler fra kjente medier som Time, Reuters og Huffington Post.
Tekstene blir lest opp av det de selv beskriver som et «distribuert nettverk av stemmetalenter». Vi antar at dette er alt fra amatører til proffe, da alle kan søke om å bli en del av dette nettverket.
8 sider
Vi var nylig innom svenske 8Sidor, en avis som utgis av svenske Myndigheten för tillgängliga medier.
8Sidor tilbyr høytlesning av artiklene sine gjennom ReadSpeaker, en tjeneste som automatisk gjør om tekst til tale. Resultatet er overraskende likt høytlesningen av artikler, og er teknisk ikke veldig vanskelig å implementere. Etter hvert som datamaskinens evne til å snakke blir bedre, vil slike tjenester også forbedres.

Vi synes dette fungerer overraskende bra.
Blindeforbundets Telefonavis kan også lese opp nyhetene via telefon, men tjenesten er dessverre ikke spesielt enkel å navigere i. Tjenesten kan fort få konkurranse, når flere aktører jobber for å tilgjengeliggjøre lyd-versjoner av artikler og nettaviser.
Lyd er nøkkelen
Denne formen for lydpresentasjon konkurrerer åpenbart med et annet stort marked: radio.
På den fronten har flere tjenester forsøkt å ta en bit av kaka, i en tid hvor stadig flere har en mobiltelefon i lomma.
Podcastens renessanse er et godt eksempel på lydformatenes popularitet i vår tid. Et annet interessant element – som også skaper nye innholdsformat – er nye produkter som Amazons Echo.
Echo er en stemmestyrt høyttaler som har en innebygget smart assistent kalt «Alexa», ikke ulikt Apples Siri og Google Now. I tillegg til å spille musikk og hjelpe deg med enkle gjøremål i heimen (handlelister, tidsur etc.) kan Echo servere deg siste nytt.
Echo er kun lansert i USA. Dermed er det foreløpig kun engelskspråklige nyheter som tilbys, men europeiske BBC er tilstede.
Du kan velge å få opplest en kort nyhetsoversikt – en «flash briefing» – fra en rekke kategorier og kilder (se for deg Dagsnytt som NRK sender hver time). Ut i fra antallet medier som har en slik briefing tilgjengelig, virker det som interessen er tilstede.
Amerikanske Vox driver med tekst, video og podcaster. De eksperimenterer nå med å lage lyd-innhold for Echo. De har dokumentert sine funn godt på egen blogg. Et av dem er at opplesing av tekst ikke er det samme som å lese en tekst.
Forskning viser at lytteren slutter å følge med 10-15 sekunder ut i en opplesning. Det gjør det ekstremt utfordrende å designe lyd for Alexa, fordi talen der følger en rett linje mellom en bestemt start og slutt. Vi må være bevisst på at brukerne har mindre kontroll over innholdets lengde og hastigheten det leses i.
Sanette Tanaka, produktdesigner i Vox Media
Nettmagasinet Slate har også en portefølje med podcaster, og er dermed ikke ukjent med lydproduksjon. De har nå kastet seg på Amazon Echo.
Der lager de egen oppdatering tilpasset Echo kalt «90 seconds with Slate» – en kort nyhetsoversikt, lest opp av en programleder.
Datastemmene er foreløpig ikke gode nok i dag, men kanskje vil medier basert på tale bli mer vanlige i framtiden. Kombinert med en allestedsnærværende mobil og kunstig intelligens, kan kanskje dette bli dagligdags om få år.
Dette er bare noen eksempler vi har sett i det siste. Har dere sett noen andre måter nyheter gjøres mer tilgjengelig?