Her på NRKbeta har vi lang og stolt tradisjon for å ha et kommentarfelt på artiklene våre. Det er åpent for alle, anonymt for den som ønsker det, og stort sett ryddig og med en kvalitet som løfter den originale artikkelen.
Unntakene finnes selvsagt, og vi jobber stadig med å gjøre kommentarfeltet bedre. Det handler blant annet om at vi som journalister må være til stede og vise at vi faktisk bryr oss om diskusjonen på de artiklene vi skriver.
Stort sett leses NRKbeta-sakene av dere, de faste NRKbeta-leserne, som forstår rammene og reglene rundt fruktbare diskusjoner godt. Alle er ikke alltid enige, men diskusjonen holder likevel høy standard. Av og til lander også sakene vi skriver på forsiden til NRK.no, og leserskaren som når oss er breiere og annerledes sammensatt, enn når vi kun når «menigheten».
At diskusjonen i kommentarfeltet holder seg «on-topic» og ikke sklir ut i alle himmelretninger, blir da en større utfordring enn hva det vanligvis er.


Felles grunnmur for diskusjonen
For å få en så god diskusjon som mulig, innenfor de relativt begrensede rammene et kommentarfelt byr på, er det en viktig faktor som må være på plass:
De som diskuterer må ha et minimum av felles forståelse rundt temaet den aktuelle artikkelen omhandler.
Dette løses selvsagt vanligvis ved at folk som bidrar i kommentarfeltet også har lest selve saken. Og da gjerne hele saken. Her syndes det dessverre fra mange i den forstand at man slettes ikke har lest artikkelen før man kaster seg kommentarfelt-festen.
Vi har jobbet med å forstå og forbedre kommentarfeltet vårt på NRKbeta lenge. I artikkelen «Om NRKbetas kommentarfelt» fra 2012, skrev vi følgende, som fortsatt er gyldig:
Det er også viktig å være bevisst på at kommentarfeltet ikke er et nettforum. Det er ikke et hvitt lerret, der det er hver manns soleklare rett å si hva han vil om hva han vil. Det er de kommenterendes ansvar å holde seg til tema, og å debattere på en måte som ikke kommer i veien for diskusjonen. Klarer de ikke dette, men hevder en rett til å diskutere ikke-vestlig innvandring i kommentarfeltet på en sak om nett-tv, er det vår oppgave å gripe inn og si at denne debatten hører hjemme annetsteds.
Anders Hofseth, NRKbeta (2012)
Jeg er ikke en robot
En test som er flittig brukt for verifisering av at man har med et menneske og ikke en robot å gjøre på nettet er CAPTCHA. Eller «Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart», som det egentlig er en forkortelse for.

I våre kommentarfelt er det ikke robotscript som er problemet, men heller mennesker som av og til opptrer litt som roboter og kommentere på automatikk, godt tyllet inn i et lag med følelser, uten kanskje helt å ha satt seg skikkelig inn i saken.
Vi har derfor lenge vurdert om vi skulle lage vår egen versjon av CAPTCHA. En liten test man må igjennom for å kunne delta i kommentarfeltet.
Tre spørsmål for å forbedre diskusjonen
Vi tester derfor en løsning basert på det kollega Ståle beskriver som en «showerthought» han fikk, og Henrik i rasende hastighet har koda sammen.
Dusjtanken er nå nemlig omsatt til en liten modul hvor du som leser blir presentert med tre spørsmål fra artikkelen som du så må svare på for å få kunne bidra inn i på diskusjonen.

Målet er at alle skal ha lest artikkelen man er med og kommentere på, og dermed ha et felles grunnlag for forståelse, og lettere kunne holde unngå at diskusjonen ender opp «off topic».
Vi vet selvsagt at det er mulig å «jukse» seg forbi spørsmålene med ved å søke i teksen, og at man ikke ved dette grepet får en garanti for at alle faktisk leser artikkelen, men vi synes likevel det er verdt eksperimentet.
Også er viktig for oss å understreke at det er akkurat det dette er: Et eksperiment og et forsøkt på å forbedre kommentarfeltet vårt ytterligere, slik at dere som leser oss skal få et bedre produkt.
Derfor er vi veldig interessert i å høre hva dere synes. Gjerne i kommentarfeltet 🙂