Det er gode grunner til at Planet Earth II minner mer om en Hollywood-film enn et naturprogram.
Hvis det er to ting vi elsker her i NRKbeta er det velproduserte videoer som forklarer noe sært, og når noen tar oss med bak kamera på en TV-produksjon.
I en av sine ferskeste videoer er det Vox som tar oss med bak kamera på BBCs serie Planet Earth II. Det er sesong to av BBC-serien fra 2006, sendt på NRK som «Planeten vår«.
Vox’ Youtube-kanal er et oppkomme av gode videoer, men det var stor entusiasme i redaksjonen da det var Planet Earth II som var tema for en av videoene.
For du så kanskje klippet av iguanen som ble jaktet på av slanger? Videoen gikk verden over, og vi var raskt i kontakt med BBC for å skrive en bakomsak om hvordan de laget den her på NRKbeta. Deres egen bakomfilm var ikke så veldig informativ – så vi stod over.
Clik here to view.

Nå har BBC selv lagt ut langt mer info om hvordan Planet Earth II er laget, men nå har altså Vox gjort jobben på sin helt spesielle måte. Vi anbefaler varmt å ta en titt:
Vektlegger teknologien
I mini-dokumentaren fra Vox, som har tre episoder, får vi se hvordan teknologiske framskritt har endret måten BBC har produsert naturdokumentarer.
Produsent Mike Gunton i BBC forteller hvordan kameraet hele tiden er i bevegelse i moderne film. I naturdokumentarer gjennom historien har kamerautstyret vært stort og tungt. Det har gjort det vanskelig å flytte kameraet, som det gjøres på kinofilm. For å få stabile bilder var man nødt til å bruke et stativ som vanskelig kunne flyttes.
Men ved hjelp av moderne teknologi har det blitt mulig å få til langt mer dynamiske bilder, også midt blant dyrene i skogen. Det gir en langt mer oppslukende opplevelse – som ligner mer på det du ser på kino.
Det er slående å se eksempelet fra en av David Attenboroughs første programmer fra 1956, Zoo Quest og dagens Planet Earth II:
Clik here to view.

Clik here to view.

Stabilisering
Videoen viser hvordan Cineflexens inntog endret mye innen filmproduksjon. Ved hjelp av gyroskop holdes kameraet helt stabilt, og du kan få fantastiske bilder om du fester systemet på et helikopter. Eller som vi gjør her i NRK: en Hurtigrute…
Clik here to view.

Clik here to view.

I løpet av de siste årene har denne stabiliserings-pakken blitt mindre og mindre. Det finnes en rekke små løsninger for mobiltelefoner, men denne løsningen fra MōVI er populær i profesjonell filmproduksjon.
Clik here to view.

Clik here to view.

Dette utstyret er brukt mye i Planet Earth II, og vi gleder oss allerede til de to neste delene av Vox’ mini-dokumentar.
I mellomtiden kan du altså se første del her:
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.