Det kalles innovasjon, men hvorfor er plutselig alle sosiale apper blitt så like?
At flere sosiale medier fikk en nyhetsstrøm med oppdateringer, var det første tegnet på at noe var i gjerdet. I starten fikk du en kronologisk liste med andres oppdateringer. Etter hvert ble innholdet tilpasset deg, ved hjelp av algoritmer.
Så kunne du sende video direkte. Etter det fikk du muligheten til å lage historier. Om de forsvinner etter, la oss si 24 timer, er det tydeligvis en suksessoppskrift.
Sleng på private meldinger med stadig flere måter for å uttrykke seg kreativt på, og du har ganske nøyaktig kartlagt det sosiale medielandskapet i 2017.
Men det er ikke gitt at det er lett å holde seg orientert i terrenget med denne kunnskapen. Apper som Facebook, Messenger, Whatsapp, Instagram og Snapchat blir stadig vanskeligere å skille fra hverandre, fordi alle forsøker å bygge en «alt-i-ett»-opplevelse. Derfor tilbys nå mye av den den samme funksjonaliteten hos alle.
Det gjør at alt begynner å se likt ut, uansett hvilken sosial app du bruker.
Sluker alt
– De vil prøve å sluke all funksjonalitet. Det er en naturlig mekanisme hos ethvert stort og vellykket selskap av denne typen, sier Ethan Zuckerman til NRKbeta. Han leder «Center for Civic Media» ved MIT Media Lab og forsker blant annet på sosiale medier.
Når nesten all veksten i digital reklame foregår hos Facebook eller Google, forteller Zuckerman at selskapene får store ressurser til rådighet.
Clik here to view.

Clik here to view.

– Når de uansett har tilgang på store mengder dyktige ingeniører og designere, er det egentlig ingen grunn til å ikke omfavne andres innovasjoner også. Det er lett for dem å tenke «vi kan jo bare lage Snapchat, KIK, eller neste generasjon Whatsapp», fortsetter Zuckerman.
Min historie. Din historie. Alles historie.
La oss se nærmere på «stories». Muligheten til å sette sammen små videoklipp og bilder til en historie, som kan fortelle om en hendelse eller et døgn i livet ditt.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Snapchat lanserte funksjonen først, og den har i ettertid dukket opp i flere andre apper. Tidligere var plagieringen av funksjonalitet mindre subtil blant de store teknologigigantene, men da Instagram i august i fjor lanserte Stories var det overraskende hvor åpne de var om at dette var rent tyveri.
Til Techcrunch sa Instagram-sjefen:
[Snapchat] fortjener all æren.Instagram-sjef Kevin Systrom
Snapchat fikk kjenne det på kroppen. Kort tid etter Instagram lanserte sin variant av Snapchats idé, mistet Snapchat nærmest all vekst i nye brukere.
Da Facebook, som eier Instagram, på nyåret også lanserte samme funksjon i sin Messenger-app, hadde pipa en annen lyd. Det er komisk å se hvor langt toppsjefen og utvikler-teamet i Messenger går for å ikke nevne Snapchat i dette intervjuet med Techcrunch:
How Facebook Messenger evolved into a chat camera https://t.co/qaOrUGoduN by @joshconstine pic.twitter.com/C2RyAp4C4T
— TechCrunch (@TechCrunch) March 9, 2017
Facebook lanserte også historie-funksjonen i sin hovedapp nå i januar. I Februar kom Faecbook-eide Whatsapp etter. Rafael Conde kommenterte inflasjonen i «stories»-funksjonaliteten godt med sin Twitter-tråd hvor han viser hvordan alle mulige apper har fått funksjonen. Vitsen om at Snapchat-sjef Evan Spiegel også jobbet som innovasjonssjef i Facebook ble raskt gammel.
Men hvorfor driver alle med det samme?
Bli hos meg
Vi har tidligere skrevet hvordan det kinesiske internett er i ferd med å forandre internett slik vi kjenner det. Der har monster-apper som Wechat klart å få en unik posisjon. Det er rett og slett en super-app, som du aldri trenger å forlate. Du kan handle på nett, bestille levering, snakke med venner, avtale møtested, betale for ting… Listen er uendelig og alt foregår inne i samme app.
Alle de sosiale plattformene som vi kjenner godt og bruker mye her i Norge, kopierer nå til en viss grad denne strategien. Du skal kunne kommunisere med vennene dine på flere forskjellige måter. Når en Facebook-bruker får en så bredt sammensatt kontaktliste som man over tid får på Facebook, blir det vanskeligere å kommunisere til alle på en gang.
Mindre personlig deling
Facebook har derfor sikret seg apper som Instagram, Whatsapp, Facebook Groups og Messenger for at du alltid skal ha en plattform å kommunisere med noen på. Enten privat, til noen – eller til alle samtidig.
Etter rapporter om at deling av personlig innhold på Facebook var betydelig redusert i 2016. Dette er innhold (eksempelvis brudebilder) som generelt har skapt mest engasjement på Facebook, i motsetning til deler av lenker til artikler eller annet innhold. Nå forsøker Facebook åpenbart å demme opp for denne utviklingen.
Nå skal du kunne dele enklere og mer med venner.
Hos Messenger gjør chatbots, spill og apper også et inntog. Da kan du sende penger, handle ting eller få kundeservice – alt i samme app. Hos Instagram kan du sende direktemeldinger, direktevideo og lage historier – ikke bare dele bilder. Whatsapp tilbyr nesten det samme. Facebook forsøker å bygge en ny plattform for din digitale kommunikasjon, ved hjelp av flere apper.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kameraselskap
Snapchat var det første selskapet blant de store som tok steget ut og redefinerte hva de egentlig drev med. De gikk fra å være et sosialt nettverk til å bli et «kameraselskap». Fordi alle mobiler nå har et kamera og muligheten til å redigere bilder og video på farten, velger de en strategi med det som utgangspunkt. Det inspirerte åpenbart Facebook-sjef Mark Zuckerberg, som like etter kunngjorde at kameraet kom til å være utgangspunktet for deling i framtiden.
Clik here to view.

Snapchat har lyktes i å introdusere reklame i appen sin, blant annet ved å legge den mellom historier fra venner, eller la annonsører lage masker og filter du kan leke med. Der Facebooks annonser er låst til nyhetsstrømmen din, eller bannerannonser på siden av strømmen, har Snapchat introdusert reklamen langt tettere på innholdet. Dette er dette Facebook også ønsker å gjøre, skriver sjefredaktør for The Verge, Nilay Patel:
Stories lar Facebook dytte inn videoreklame i meldings-appene sine. Så enkelt er det.
Nilay Patel | The real story behind Stories is advertising – The Verge
Men vil det fungere?
En ting er å gjennomføre disse endringene og få produktet ut til brukerne. Likevel gir ikke det noen garanti for suksess.
Selv opplever vi her i NRKbeta at funksjonen blir lite brukt av våre kontakter – spesielt på Messenger og Facebook.
Ethan Zuckerman mener heller ikke at det ligger noen automatikk i at dette vil lykkes for Facebook. Google er et av selskapene som tidligere har satset tungt for å skape nye sosiale nettverk og måter å dele på.
– Folk ser ut til å glemme Googles «Circles» og «Google +». Det er noen av de mest spektakulære fiaskoene nettet har sett, sier Zuckerman.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.