Uten eksisterende mobil- og satellittdekning skal NRK sende reinflytting direkte. Teknologien må vi ha med oss på snøscooter og beltevogn.
Det er hektisk aktivitet på den vesle gårdsplassen ved Suossjavri fjellstue. Midt på tunet står en merkelig tilhenger på meier, proppet full av teknisk utstyr og med minst førti rare antenner på taket. Rundt på tunet haster tjue mennesker med kabler, kameraer og annet teknisk utstyr mellom et virvar av sleder, snøscootere og store tilhengere. Det rigges og mekkes, skrus og pakkes: forberedelsene er i gang til en av de mest vanvittige minutt for minutt-sendingene NRK noensinne har prøvd seg på.
Riggingen er til forveksling lik mange andre produksjoner NRK gjennomfører utendørs, for eksempel store sportsarrangementer. Men i det en lastebil begynner å lesse av en diger beltevogn på tunet, og man tar «gompien» — den store tilhengeren med antennene på — nærmere i øyensyn, skjønner man at dette er en produksjon utenom det vanlige.
Sammen med flere andre avdelinger i NRK har NRK Sápmi planlagt «Reinsdyrflytting minutt for minutt» i vel tre år. Hvert år flyttes reinsdyrflokkene i Finnmark fra vinterbeitene på Finnmarksvidda til sommerbeitene ved kysten. Ferden går gjennom naturskjønne områder, og er en stor operasjon for reindriftssamene. Nå er målet å følge en reinsdyrflokk fra vinterbeite til sommerbeite direkte, minutt for minutt.
Clik here to view.

Regigompien er fire meter lang og 1,7 meter bred — men det er trangt om plassen, både innvendig og utvendig. På taket er det rundt 40 antenner som tar i mot og sender diverse signaler til og fra kameraer og mikrofoner — og naturligvis videre til kontrollrommet i Karasjok.
Utfordringene for prosjektet har stått i kø — men hele tiden med det samme utgangspunktet: hvordan er dette mulig? Hvordan skal vi klare å sende direkte fra en reinsdyrflokk som stadig er i bevegelse, midt inne på Finnmarksvidda, uten strøm, uten mobildekning og uten tilgang til NRKs vanlige sendenett?
Mange års planlegging begynner endelig å materialisere seg. Men mens kabler kommer på plass, kameraer skrus på og mikrofoner henges opp dukker det stadig opp nye problemer. Utstyr går i stykker, slutter å virke eller virker ikke som tenkt. Kassen med reservedeler begynner å bli skummelt lett, loddebolten går tom for gass og våre to tekniske ledere Ivar Sundal og Trygve Dahl må stadig pønske ut nye løsninger for å komme rundt problemene som oppstår.
Som om ikke prosjektet i seg selv var utfordrende nok.
Teknikk i miniformat
Ambisjonene er det ingenting å si på. Med 16 kamera og minst like mange mikrofoner skal flokkens bevegelser og historien om trekket ned til kysten følges døgnet rundt.
Lange og omfattende produksjoner har NRK lang erfaring med: store sportsarrangementer involverer mange personer, mengder av teknisk utstyr og er ofte planlagt lang tid i forveien. Men en semitrailer med kontrollrom, en lastebil eller to med teknisk utstyr og store, tunge kameraer med enorme telelinser er det ikke mulig å ta med seg på snøen over Finnmarksvidda. NRK har, med andre ord, måttet krympe det meste og finne nye løsninger for å få sendingen til.
Alt utstyr vi skal ha med oss må vi feste på sleder og trekke med snøscootere. Regikontrollen er krympet fra en semitrailer ned til en såkalt «gompi» som er fire meter lang, en komma syv meter bred og én åtti høy. For å trekke regikontrollen har vi leid en beltevogn — et kraftig kjøretøy som Forsvaret bruker, som har god trekkraft og som kommer seg fram nesten overalt.
Mobile basestasjoner
På tunet i Suossjavri kobles beltevognen og gompien sammen. Fremme i beltevognen sitter link-operaørene, som skal sørge for at sendingen kommer fra der reinflokken befinner seg og frem til Karasjok, hvor sendingen overvåkes og sendes videre til Oslo for videre distribusjon.
Å få sendingen ut fra Finnmarksvidda direkte er en krevende oppgave. Alle fotografene som er ute rundt reinsdyrflokken sender bilde og lyd til regigompien. I gompien sitter tre mennesker: en kamerakontrollør og teknisk ansvarlig, en lydansvarlig og en produsent.
Det er produsenten som velger hvilket kamera som skal på luften, og mens lydansvarlig sørger for riktig lyd til riktig bilde, sørger kamerakontrolløren for at bildene har samme eksponering og at fargene på de ulike kameraene ser like ut. I tilknytning til NRKs studioer er det ganske god plass i kontrollrommet. I NRKs spesialbygde sendebusser som brukes når vi er ute på tur kan det tidvis bli trangt.
Clik here to view.

Sammenlignet med den hypermobile kamerakontrollen som nå skal i bruk på vidda, er de enorme.
Inne i gompien ser kontrollpanelet slik ut.
Clik here to view.

På skjermene sees alle kameraene som sender signal inn til gompien. Til venstre sitter kamerakontrolløren som styrer eksponering og farger på kameraene, i midten sitter lydansvarlig og til høyre regissøren som velger hvilke bilder som skal på luften. På bildet ser vi Ivar Sundal, Jan Benkholt, Trygve Dahl og Bengt Roger Kvåven, under oppriggen og testene før sending.
Bildet og lyden produsenten velger skal så sendes til en mottager på Stifjell i Alta kommune, og så videre til Karasjok. Men Stifjell ligger langt unna områdene hvor reinflokken skal vandre, og vi er derfor avhengige av å sende signalet via reléstasjoner langs ruten.
Slike reléstasjoner finnes ikke: derfor er totalt tre link-team i sving for å kjøre fra den ene fjelltoppen til den andre underveis langs ruten for å fungere som mobile basestasjoner for å få signalet gjennom.
Clik here to view.

Linkteamene har med seg en gompi hver, hvor de har både teknisk utstyr og skal overnatte underveis i produksjonen.
Innredningen i regigompien, bak beltevognen, er altså til forveksling lik andre regikontroller — bare langt mindre. På taket stikker det opp over førti antenner: de to største er senderantenner som sender TV-produksjonen videre til Karasjok. Alle de andre antennene er mottagere for trådløse kameralinker og mikrofoner, sendere for statuslys til fotografene og lignende. Det er trangt om plassen, men forhåpentligvis vil alt fungere som det skal, uten interferens og forstyrrelser systemene i mellom.
Bak regikontrollen henger enda en gompi. Den er fylt med batteriladere, reserveutstyr og aggregater: det er her vi henter strøm til kontrollrommet og alle senderne.
Cineflex på snøscooter
Clik here to view.

Riggingen går sin gang, og det meste begynner å komme på plass. NRKs spesialfotograf Jan Benkholt kommer kjørende inn på tunet med sin sterkt modifiserte snøscooter: med en såkalt cineflex foran og en bak på scooteren kan han kjøre scooter og filme reinsdyrflokken samtidig.
Cineflex er et gyrostabilisert kamera med ekstrem zoom, kjent fra både Hurtigruten minutt for minutt og andre, lignende sendinger.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Jan Benkholt sees over på snøscooteren han har modifisert selv. Foran står et cineflex-kamera, og et annet står på sleden bak snøscooteren. Benkholt klipper selv mellom kameraene, og sender bildene videre til regigompien.
På en slede like ved rigger Runar Gimre seg til med fotoutstyret sitt. Han skal kjøre snøscooter i området rundt flokken, og har med seg aggregat, batteripakker og to kamera som raskt og enkelt kan settes opp på nye steder der han finner en fornuftig plass. Ved hjelp av en trådløs link kan han sende bilder inn til regigompien på flere kilometers avstand.
En tredje scooter klargjøres som base for dronefoto, atter en annen som base for et gyrostabilisert, håndholdt kamera.
Det kan virke voldsomt med så mange snøscootere, men reinsdyrene er vant til å bli passet på av folk på scooter. Det er langt verre med folk på ski: en del reinsdyr blir rett og slett redde om man kommer labbende med et par lange pinner på bena.
— Det mest absurde jeg har vært med på
Clik here to view.

Med en lettere nervøs beltevognsjåfør legger vi ut på den første prøveturen. NRKs egen John Terje Balto kjørte beltevogn i førstegangstjenesten — «for lenge siden» — men har nok aldri kjørt med denne typen last før.
Det merkelige «toget» setter seg forsiktig i bevegelse: meiene glir over den myke snøen, men turen er langt fra behagelig for dem som sitter på: Thomas Hellum, mannen bak de fleste av NRKs tidligere minutt for minutt-sendinger, omtaler det hele som den mest absurde regikontrollen han noensinne har sittet i:
Det humper og rister, knaker og knirker. Du følger med på skjermen på et kamera som filmer noe som er «der ute» et sted, og som viser helt andre bevegelser enn dem du selv oppfatter. Hjernen går helt bananas.
Thomas Hellum
Clik here to view.

Der de som jobber i regien ellers er vant til å sitte med hendene på spakene, klare til å skifte kamera, justere blenderåpninger eller lydnivå umiddelbart, må man her holde fingrene av fatet: alle bevegelsene gjør det vanskelig å unngå at lyden plutselig blir himmelhøy, feil kamera går på luften eller bildet plutselig blir helt svart fordi hånden du har på spaken plutselig blir kastet fremover av en uventet bevegelse.
Veien blir til mens vi går
Selv om prøveturene går sånn noenlunde greit, viser det seg at de tekniske utfordringene er langt fra løst. Aggregatene vi har med bråker for mye, backup-batteriet lader ikke som det skal, noen av kamerasenderne virker ikke og link-teamet har problemer med å få bilde gjennom til Karasjok.
Til alt overmål slutter videorouteren, en helt essensiell del av regikontrollen, å virke.
De siste dagene har NRK-teamet jobbet hver dag med finpuss av detaljer, fiksing av utstyr og store og små ombygginger for å få alt til å virke slik vi tror det bør fungere. Hvordan sendingen blir, hvordan teknikken bør fungere og hvordan vi skal jobbe var ved avreise ennå ikke helt klart.
Det er det reinsdyrene som bestemmer.
Bildegalleri fra kulissene
Alle foto: Sindre Skrede
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Image may be NSFW.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.