Jeg vet ikke om fiklespinner er et norsk ord en gang. Trendene sprer seg nå fortere enn språket. «Fidget spinners» er vårens store farsott. En liten dings med et kulelager i midten og noen vekter rundt. Den spinner. Folk himler med øynene og synes det er galskap å ha en dings som bare gjør den ene tingen. Så spør jeg dem om de en eller annen gang i livet har eid en snurrebass. En sånn som du gir fart og så setter på bordet. Der den snurrer. Og så ser man på den.
Snurre, bare snurre
Vel, fidget spinners gjør akkurat det samme. De snurrer og du ser på dem. Så har selvfølgelig barn utviklet konkurranser og triks. Hvem spinner lengst? Hvem klarer å kaste den fra den ene hånden til den andre mens den spinner? Osv.
Problemet er bare at trender anno 2017 sprer seg ekstremt fort takket være internett. Så da blir verden utsolgt for spinners.
Clik here to view.

Selvgjort er velgjort
Det er det selvfølgelig en råd med. For du kan lage den selv. Du trenger bare et kulelager, en eller annen symetrisk ting du kan bore hull i og noen vekter i form av muttre, mynter eller flere kulelager. Har du en 3D-printer kan du ta den enda lengre og lage en personalisert spinner med modellen jeg laget og som jeg linker til lengre ned her. Men først den enkle:
Jeg brukte et klassisk skateboard-kulelager. De er som oftest 22 mm i diameter. Så til dette trengte jeg da et 22 mm bredt bor. Tre er et fint materiale å jobbe i, så jeg fant en passende trebit. Her kan du finne noe av plast eller til og med metall også (men da må du ha kraftig bor).
Clik here to view.

Clik here to view.

Seks råd til en perfekt spinner
1. Se om du får tak i et skikkelig godt kulelager. Gjerne med keramiske kuler eller et 100% keramisk lager
2. Har lageret plast-beskyttelse på sidene vipper du de av, da ruller det bedre
3. Høyere vekt gir som oftes bedre spinnetid
4. Sørg for symmetri og lag gjerne en spinner med mer enn to eller tre vekter. For eksempel 6 stykk balansert plassert i en sirkel rundt kulelageret
5. Tenk eventuelt også på luftmotstand, rund av hjørner og kanter
6. Rens kulelageret med sprit og/eller sitrusspray
Clik here to view.

Et hakk videre
Men jeg ga meg ikke med trespinneren. Jeg har en 3D-printer og Thingiverse er full av modeller for fidget spinners. Og du trenger ikke engang å ha egen printer. Det finnes etter hvert en god del steder der du kan bestille ferdige print av modellen din. For eksempel 3D-Hubs eller Shapeways. Men først må man altså ha en modell og jeg fant ikke den perfekte modellen. Jeg ville ha en som er fleksibel nok til å kunne støtte masse forskjellige typer kulelager og forskjellige typer vekter. Dessuten hadde det vært kult med en personalisert tekst på spinneren og en boks til å ha den i.
Et fint verktøy for å lage fleksible 3D-modeller er OpenSCAD. Da programmerer du modellen og når den er ferdig kan du enkelt justere den ved å erstatte noen tall.
Clik here to view.

Justerbart og fleksibelt
Etter noen timer med programmering endte jeg opp med den perfekte modellen. Du kan velge størrelse og tykkelse på både kulelager og vekter. Du kan velge hvor mange du vil ha og du kan velge en unik tekst å ha på spinneren. Når du har gjort dine valg genereres også den tilpassede boksen til å ha spinneren din i.
Clik here to view.

For å lage den perfekte spinner trykker du på «Open in customizer» på siden for 3D-modellen: Customizable fidget spinner with text and perfect storage box
Clik here to view.

Vær kreativ, modellen er gratis og delbar
Så her er det bare å skaffe seg noen kulelager, måle, leke og printe eller bestille utskrift gjennom en av tjenestene som kan printe for deg.
Koden for 3D-modellen er delt med en creative commons-lisens og kan også lastes ned fra siden på Thingiverse. Er du eventyrlysten kan du laste ned og få full fleksibilitet om du åpner den i OpenSCAD.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.
Clik here to view.