Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Skal du ut og fly dronen din i sommer? Slik holder du deg innenfor lovens rammer

Sommerferien er her, og hva er vel bedre enn å poppe en kald brus, sette seg i fluktstolen og ta en runde med drona du ikke har fått flydd nok siden den gang du svei av for mange tusen på den?

Vi innser at vi høres noe nerdete ut, men følelsen av å se hytta eller varden du har besteget fra fugleperspektiv er noe for seg selv. (Og for å ikke snakke om følelsen når likes’ene fra sosiale medier strømmer inn etter snikskryting.)

Skal du fly drone lovlig i Norge, er det imidlertid en ganske god liste du bør igjennom for å sjekke at du er på den riktige siden av lovverket.

Vi har samlet de kildene du trenger for å gjennomføre en lovlig og trygg tur med dronen i sommer.

1. Generelle regler for droneflyging

I Norge er all lufttrafikk underlagt Luftfartstilsynet som kom med «Forskrift om luftfartøy som ikke har fører om bord mv.» i 2016. Den sier blant annet noe om hvor i Kongeriket man har lov å fly, og hvor man ikke har lov å fly.

Hvor du har lov å fly dronen din avhenger også av hvilket «førerkort» du har for drone. Flyr du som amatør og kun for rekreasjons skyld, gjelder et sett med regler, mens hvis du operere som profesjonell dronepilot, er førerkortene delt inn i ulike klasser avhengig av vekt på fartøyet.

Denne grafiske framstillingen fra Luftfartstilsynet som viser hvordan du skal forholde deg hvis du har et RO1-sertifikat, kan også være nyttig.

Her finnes også en rekke grunnleggende regler som dronepiloter må forholde seg til. På nettstedet www.dronelek.no, som er Luftfartstilsynets nettsted for deg som droneamatør, listes opp følgende fem hovedregler:

  • Du skal alltid kunne se dronen og fly den på en hensynsfull måte. Aldri fly i nærheten av ulykkessteder.
  • Ikke fly nærmere enn 5 km fra lufthavner med mindre annet er avtalt.
  • Ikke fly høyere enn 120 meter over bakken.
  • Ikke fly over festivaler, militære områder eller sportsarrangementer. Hold en avstand på 150 meter. (Red. anm: 150 metersgrensen gjelder til alt av mennesker uavhengig av antall, bygninger og trafikk på veier, i luften og i vannet, så lenge du ikke har «førerkort» i form av en RO1-lisens eller høyere.)
  • Ta hensyn til andres privatliv. Husk reglene for bruk av foto og video av andre personer.

Droner som ikke brukes profesjonelt går under modellfly i lovverket.

Er du proffesjonell, altså innehar et «førerkort for drone» i form av en R01-lisens eller høyere, finnes enda informasjon på Luftfartstilsynets sider for Ubemannet luftfarttøy, droner og RPAS eller via nettkurset du må avlegge eksamen i for kunne operere kommersielle droner i klassen RO2 og RO3.

2. Permanente forbuds- og restriksjonsområder

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Flyforbudssonen EN R102 over Oslo-sentrum
Flyforbudssonen EN R102 over Oslo-sentrum

Det finnes en rekke områder i Norge hvor det av ulike årsaker ikke er lov til å fly drone.

Et av de store problemene med restriksjonsområder er at de ikke på noen måte er «merket av i luften». Ei heller på bakken.

Skal man unngå å bryte loven, noe man gjør ved å fly inn i for eksempel R-102 som ligger i Oslo sentrum eller noen av de andre restriksjonsområdene som finnes i Norge i dag, må man rett og slett søke om lov til å fly hos rette myndighet. Som regel er det Luftfartstilsynet.

Det finnes ikke noe gratis offisielt kart som viser alle disse områdene samlet i Norge, men den kommersielle appen Air Navigation Pro gir deg for noen hundrelapper i året denne oversikten.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Appen Air Navigation Pro gir deg oversikt over restriksjonsområdene
Appen Air Navigation Pro gir deg oversikt over restriksjonsområdene

Appen er imidlertid myntet på profesjonelle brukere av luftrommet, og mange ikke-profesjonelle droneoperatører vil nok oppleve den som relativt kompleks å både bruke og forstå, og den krever litt tid og bruk for å kunne brukes og forstås fullt ut.

AVINOR har også et kart, hvor man får oversikt over alle flyplasser i Norge, og forbudssonene rundt disse.

Luftfartstilsynet opplyser at de er i startgropen med å se på løsning her hjemme for å samle de ulike forbuds- og restriksjonsområdene i en mer lettfattelig løsning.

– Noen land har utarbeidet kart der man viser alle soner på hverandre i en app. Sverige er ett sånt land. Det er noe vi jobber mot å få på plass, sier Bente Heggedal i Luftfartstilsynet.

Appen Heggedal refererer til i Sverige er «Drönarguiden» som utgis av Drone Sweden og er en egen app for dronepiloter hvor alle de ulike restriksjons og forbudssonene er tegnet inn for dronepiloter som ønsker å lettere forstå om de kan fly i et område eller ikke.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Appen Droönarguiden fra Drone Sweden
Appen Droönarguiden fra Drone Sweden

Drönarguiden gir en betydelig enklere og mer brukervennlig oversikt over de ulike restriksjons-sonene, myntet på de mange drone-amatørene der ute.

Appen er ikke en offisiell app fra svenske luftfartsmyndigheter, men baserer seg på informasjon fra ulike offentlige kilder som det svenske «Transportstyrelsen«.

– Syftet med appen är att snabbt och enkelt med hjälp av GPS kunna se om man befinner sig i ett område där man får flyga, och att kunna få en översikt av de regler som gäller, sier Mats hos Drone Sweden til NRKbeta.

Kjekk for nordmenn som skal over kjølen på ferie også, men vit at mens appen er under utvikling må man bruke en svensk appstore-konto for å få tilgang.

Appen har imidlertid også sine klare begrensinger da den foreløpig kun innehar de permanente restriksjonsområdene i Sverige, og altså ikke tar høyde for midlertidige områder.

3. Midlertidige restriksjons- og forbudsområder

I tillegg til de permanente sonene må man også ha kontroll på de midlertidige restriksjonsområder som kan opprettes med hjemmel i luftfartsloven eller politiloven.

Permanente restriksjonsområder blir tegnet inn på offisielle flykart, det finnes en rekke apper som viser kart der disse er inntegnede. Midlertidige restriksjonsområder kommer opp i form av NOTAM (Et system for å varsle profesjonelle flygere om endringer i luftrommet. Red.anm.). Disse kan man finne publisert på ippc.no og igjen er det noen apper som publiserer NOTAM.

Bente Heggedal, Luftfartstilsynet

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Slik vises en NOTAM i appen NOTAM for iOS
Slik vises en NOTAM i appen NOTAM for iOS

De midlertidige restriksjonsområdene publiseres altså som Notice to Airmen (NOTAM), og kan være alt fra ulykkessteder til skogbranner eller miliærøvelser, for å nevne noen.

Det finnes flere apper hvor det er mulig å få ut de komplekse NOTAM-tekstene plottet på et kart, selv om det ikke hjelper stort hvis man ikke kan lingoen som brukes i disse meldingene.

4. Nasjonalparker og verneområder

Norges mange verneområder har alle egne lover og regler. Så også for droneflyging, noe som gjør at ting plutselig blir enda et hakk mer komplisert for den glade amatørdronepilot.

Visste du for eksempel at det er forbudt å fly drone på Hardangervidda, ved Kjeragbolten, på Besseggen, i Jotunheimen og på Dovrefjell?

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Vernesoner i Sørnorge
Vernesoner i Sørnorge

Nettstedet Naturbase.no er i utgangspunktet en god start, og gir deg et kart hvor det er mulig å ta en titt på de ulike verneområdene i Norge.

Til hvert område på dette kartet er det imidlertid knyttet en lovforskrift, som blant annet sier noe om hvorvidt bruk av drone er tillat eller ei.

Det vil si – forskriften kan både si noe om det er lov å fly drone i området, og om det er lov å ta av og lande i området, og alt er pakket inn i godt med tekst og uten å være standardisert på noe annet format enn bokmål eller nynorsk.

Noen eksempler på steder det er forbud å fly

Hardangervidda Nasjonalpark

På Naturbase.no finner vi Hardangervidda Nasjonalpark etter å ha skrudd på kartlaget «vernesoner». Nasjonalparken er regulert av lovforskriften «Forskrift om vern for Hardangervidda nasjonalpark – Odda, Ullensvang og Eidfjord kommunar, Hordaland, Vinje og Tinn kommunar, Telemark, Hol, Nore og Uvdal kommunar, Buskerud.«.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Naturbase.nos oppføring for Hardangervidda nasjonalpark
Naturbase.nos oppføring for Hardangervidda nasjonalpark

I den kan vi lese følgende:

Motorferdsel til lands og på vatn, landing med luftfarty og flyging under 300 meter er forbode unnateke i samband med militær operativ verksemd, politi-, rednings-, brannvern-, skjøtsels-, oppsyns- udsog forvaltningsoppgåver. Øvingskøyring til desse formåla er forbode, unnateke etter særskilt løyve.
Lovforskrift for Hardangervidda nasjonalpark

Trolltunga og Prekestolen

Verken Trolltunga eller Prekestolen ligger innenfor vernesoner, og i utgangspunktet kan du fly dronen din her. Forutsatt at du ikke flyr den utenfor kanten av fjellet. Da vil du plutselig befinne deg over 120 meter over bakken, og du bryter per definisjon loven.

Det er viktig å huske at det er dronens høyde over bakken til en hver tid ikke skal overstige 120 meter, og ikke dronens høyde fra stedet den tok av.

I tillegg er ofte begge disse stedene tett befolket av turister på sommeren, noe som gjør at man må huske på minsteavstanden til mennesker som er 150 meter, eller ca 1,5 fotballbane.

Kjeragbolten i Lysefjorden

Kjeragbolten og Kjerag-massivet er et yndet turistmål innerst i Lysefjorden. Her er det imidlertid også forbudt å fly drone, da området ligger innenfor vernesonen for Frafjordheiene.

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Kjeragbolten og Kjeragmassivet ligger i vernesone
Kjeragbolten og Kjeragmassivet ligger i vernesone

Vi leser følgende om bruk av modellfly/drone:

Ikkje naudsynt støy er forbode. Det er ikkje tillate å bruke motor på modellfly, modellbåt o.l.Forskrift om verneplan for Frafjordheiane, vedlegg 1, vern av Frafjordheiane landskapsvernområde, Forsand, Gjesdal og Sirdal kommunar, Rogaland og Vest-Agder.

Brattøykollen, Kragerø

På Brattøykollen utenfor Kragerø, og har man kombinasjonen av at det er lov å fly over, men ikke lande eller ta av i området.

Image may be NSFW.
Clik here to view.

I lovforskriften for verneområdet leser vi:

Motorferdsel på land er forbudt, herunder start og landing med luftfartøy.
Forskrift om Verneplan for Oslofjorden – delplan Telemark, vedlegg 25, fredning av Brattøykollen naturreservat, Kragerø kommune, Telemark.

Ønsker du likevel å fly i noen av disse områdene er det mulig å søke om lov til instansen som er oppgitt i de ulike områdenes lovforskrifter.

Så god flytur i sommer fra oss 🙂

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>