KOMMENTAR: Fredag fikk mange nyforelskede endelig ta med seg den deilige og spennende Iphone X hjem for første gang. Om ett år eller to er X-en bare en av mange ekser.
Sånn er det med alle smarttelefoner – og mange ekser. De er spennende i starten og vi holder sammen inntil gløden – noen ganger døden – skiller oss ad. Da erstatter vi dem gjerne med en yngre og sprekere modell.
Men eplefolket trenger ikke lange tiden på å jakte etter sin nye kjærlighet. Det blir ofte den samme typen – en like blond og brukervennlig en. Hvert minutt selges det 395 Iphoner og i mars 2017 var over 700 millioner i bruk, ifølge Fortune.
For meg er Apple-universet, og spesielt Iphone-kjærligheten, et stort mysterium.
Iphonerne forstår ikke oss som har valgt andre telefoner som Samsung, Sony eller LG. Og vi forstår ikke dem. For så forbanna bra er vel ikke den telefonen?
Joda, jeg har fått med meg at X-en får skryt av en erfaren Iphone-anmelder i Wired og at den gikk rett til topps på lista til Tek.no. «Den dyreste telefonen noensinne er også den beste noensinne», er deres konklusjon. Det er ikke småtteri.
Blant de revolusjonerende nyhetene denne gang er ansiktsgjenkjenning, bransjens hardeste glass, ny superprosessor, stereohøyttalere, et heftig kamera, kontaktløs lading og en helt vanvittig pris.
De tre magiske ordene
Før hver eneste lansering, fra første gang i 2007, tvinges vi alle gjennom måneder med spekulasjoner i alle slags seriøse og useriøse medier. Hva skal den hete? Hva er så nytt og kult at ingen har sett det før? Når lanseres den i Norge? Hvor stor, tynn, tung og sterk er den? Kan den hackes, hakkes, knuses eller overleve en runde i blenderen?
I september fikk vi nesten alle svarene da Apple-sjef Tim Cook inviterte til den tradisjonelle, nærmest rituelle, lanseringspresentasjonen i nyåpnede Steve Jobs Theater i California.
Da presentasjonen gikk mot slutten og både Iphone 8 og storebroren plus var blitt introdusert som to kongelige, sa Cook «One more thing».
Mange i salen jublet. Dette hadde de ventet på.
For de tre magiske ordene kommer hver gang. De er forventet på samme måte som det er forventet at julenissen dukker opp på julaften (gjerne med et i-produkt i gavesekken).
Denne gangen var det Iphone X som var «one more thing».
Jeg er ingen Apple-hater
Jeg er ikke en Apple-hater – kan kanskje gå med på skeptiker. Jeg eide faktisk en Iphone én uke eller to etter en USA-tur i 2007, men solgte den på Finn.no fordi jeg ikke fikk overført MP3-filene mine uten å måtte bli Itunes-fange.
Mens mange har valgt Iphone om og om igjen, har jeg delt livet med Samsung og HTC i forskjellige former og farger. Nå har jeg en Samsung S7 boende hos meg. Vi har det bra sammen. Den er til å stole på.
Store i Norge
Da jeg laget en uformell avstemning på Slack svarte 58 av 102 i NRK Medieutvikling at de bruker Iphone.
Norge, og resten av Norden, er glad i Apple-produktene. Det finnes ingen offisielle tall på Iphone-bruken, men listen Telenor lagde i juni sier sitt:
Topp 10 mobiltelefoner med 4G i Telenors mobilnett:
1 Apple iPhone 6
2 Apple iPhone 6S
3 Apple iPhone 5S
4 Apple iPhone 7
5 Samsung Galaxy S7
6 Apple iPhone 5
7 Apple iPhone SE
8 Samsung Galaxy S7 Edge
9 Samsung Galaxy S5
10 Samsung Galaxy S6
Man ser også en høy Apple-andel når man måler nettrafikk. Kampanje skrev i fjor at Apple står for nesten halvparten av trafikken på norske nettsteder. Det stemmer godt med tallene vi ser i NRK.
Eksperthjelp
Jeg har alltid sett på Iphone-brukerne med en ekstra stor nysgjerrighet.
Jeg har lurt på hva som er så spesielt med telefonen. Hvorfor eierne har en så sterk tilknytning til den. Hvorfor de skryter den opp i skyene og blir oppriktig lei seg om man setter spørsmålstegn ved den.
Jeg har spurt to eksperter om de kan forklare meg greia med den magiske telefonen:
Ole Petter Nyhaug er kreativ leder i Opinion AS og en av landets mest brukte foredragsholdere innen medier, markedsanalyse, innovasjon og trender.
Den andre er Martin Brynskov. Han er lektor i informasjonsvitenskap ved universitetet i Aarhus og en av Danmarks fremste forskere innen teknologisk utvikling.
Hvorfor ble Iphone så populær?
Steve Jobs var god til å la seg inspirere av andres gode og velfungerende ideer, og deretter forfine dem i et kompromissløst konsept. Teknisk sett er det ganske få ting Apple har funnet opp, men de har perfeksjonert for eksempel touch-skjerm og batteristyring.
Banebrytende brukergrensesnitt, integrering av musikk, internett og telefon på en måte ingen hadde på den tiden. Og ikke minst at de var først ute med å integrere apper i telefonen. Dermed gjorde de det mulig å bruke telefonen til «alt» uten å være tekno-geek.
Kanskje det er her hemmeligheten ligger. Kanskje det er så enkelt som at Apple var først ute med noe veldig brukervennlig?
Jeg mener de andre tok dem igjen ganske fort. Og en lang stund var kameraet på andre mobiler langt bedre enn det Iphone kunne by på.
Likevel har mine eplevenner vært trofaste.
De forklarer det med at «Det bare ble sånn». (Akkurat som forholdene de er i. Det bare ble sånn.) I tillegg har de blitt så vant med Apple-måten å gjøre ting på at andre telefoner virker skremmende vanskelige.
Selv om de ikke er det.
Men ikke alle vil ha Iphone
Martin Brynskov utdyper:
Det er mange som aldri kunne drømme om å kjøpe en Iphone, enten fordi de ikke kan, fordi de ikke syns den er verdt pengene eller fordi de føler seg begrenset av den stramme styringen fra Apples side.
Selv heller jeg mest mot det siste punktene. Her er mine fem hovedproblemer med Iphone:
1. Kuldeproblemet
Dårlig i-batteri er det som har gjort meg mest glad for at jeg satset på en annen. De første årene hadde Iphone-venner alltid med seg ladekabel, fordi de måtte lade flere ganger i løpet av dagen. Siden har batteristyringen, og dermed levetiden, blitt mye bedre.
Men fortsatt dukker stadig kuldeproblemet opp – ikke bare i enkelte av Iphone 6-modellene, slik mange skal ha det til. De fleste har en Iphone-venn som har blitt tatt av kulda.
Både brukere av Iphone 4, Iphone 5 og Iphone 6 har opplevd at telefonen plutselig skrur seg av i kulda. Det virker som Iphone 7 takler kulden bedre, men Apple oppgir at telefonene bare bør brukes i temperaturer mellom 0 og 35 grader.
Det passer dårlig i et land der middeltemperaturen for januar går fra –17 i nord til +3 i sør. Og det er fryktelig dårlig sammenlignet med mange andre smarttelefoner. De fleste tåler temperaturer ned til –15, viste denne testen i Computer World.
Jeg var på fjelltur med en venninne for noen uker siden, da vi pratet om nettopp dette problemet. Noen minutter senere skulle jeg ta bilde med hennes Iphone ved varden på toppen. Da døde telefonen i hendene mine. Det var fire grader og gråvær. Vi lo begge to. Det samme har jeg opplevd mange ganger med andre Iphone-venner på ski- og fjellturer.
En annen venninne gjemmer ofte Iphonen sin i stillongsen. På nett deles tips og triks flittig. «Pleier å legge mobilen i en vott, og votten stapper jeg i sports-BH-en, da holder den greit på varmen», skriver en dame på forumet til kvinneguiden. Der deles også tips som at man ikke bør ta telefonen ut av lomma på joggetur og hvert fall ikke trykke på den.
For meg er det uaktuelt å ha en telefon jeg ikke kan stole på på skiturer.
Blir spennende å se hvordan den nye ansiktsgjenkjennings-funksjonen takler et annet sesongproblem, pollen:
2. Prisen
Heller ikke prisen er fristende. Det har den aldri vært. Iphone X koster 11.000 kroner, 13.000 om du vil ha mer lagringsplass.
Det gjør den til den dyreste mobiltelefonen noensinne. Litt for dyr? Neida, ingenting tyder på det. Den skal allerede ha solgt ut forhåndssalget, og fredag morgen stod folk i lange køer utenfor Eplehuset i Storgata i Oslo.
Ny Iphone skal de ha – uansett pris og uansett hvor ny den forrige var. Så stort er ønsket om en ny Iphone at forsikringsselskapene ser en «merkelig» økning i Iphone-dødsfall og -tyverier like før lanseringene.
Vi må igjen be ekspertene forklare:
Der spiller interessen for teknologi og alt som er nytt inn, at man vil ha det siste, feteste og kuleste for å ikke føle at man går glipp av noe eller at andre har funksjoner eller muligheter som man selv ikke får benyttet. For en del er det sikkert også kombinert med status, men først og fremst en interesse.
Martin Brynskov utdyper dette med status:
For det første blir iPhone brukt som et statussymbol, på samme måte som bil, hus, barn, klær, reiser, mat og jobb. En annen grunn, som er en logisk følge, er at iPhone er et identitetsskapende produkt. Man kan identifisere seg med merkevaren, på samme måte som klær og møbler.
3. Mangler tilbakeknapp
Med X-modellen mister telefonen den fysiske hjemknappen. Men det som lenge har forundret meg, og andre androidere, er at i-modellene aldri har hatt en tilbakeknapp. På min telefon er det både en hjem-knapp og en tilbake-knapp. Det føles helt naturlig. Man kan stole på at tilbakeknappen alltid tar deg ett steg tilbake, uansett hvor du er og hva du gjør.
Appene i App Store har vært nødt til å lage sine egne tilbakeknapper og -funksjoner. Resultatet er at knappene har forskjellige form og plassering. Også må brukeren heller lete etter dem i hver enkelt app. Ingen god idé, spør du meg. Men det er det ingen som gjør. (Og det er kanskje like greit.) Apple pleier forresten ikke å spørre om så mye. De bare gjør det. Uansett hvor kontroversielt det er. Som for eksempel neste punkt på turn off-listen min:
4. Fjerning av lydutgang
Når man er blind av forelskelse er det fort gjort å finne seg i at partneren gjør mye rart.
Da Iphone 7 ble lansert i fjor var det plutselig uten 3,5 mm-utgangen. En utgang de aller fleste produkter med lyd har. En utgang som alle høyttalere og hodetelefoner kan kobles inn i. Det er ganske vilt. Og det ble noen protester, bl.a. gjennom emneknaggen #savejack, men salget gikk nok en gang til himmels.
Apple forsvarer valget med at fremtiden er trådløs. Og Iphone-folket går videre, med hodet høyt hevet – og noe som ligner sigarettstumper i ørene.
Apple wants you to pay US$169 bucks so you can look like you have a limp cigarette coming out of your ear smh pic.twitter.com/UgK2rsympF
— ben (@bencsin) 8. september 2016
5. Det lukkede økosystemet
Lydutgangen var det eneste hullet på en Iphone som passet med standardiserte produkter. Det bringer meg over på en annen greie som gjør at jeg stort sett har holdt meg unna Apple. Veldig få ting er standard. Du blir med over i et univers hvor det kreves at du skaffer deg en rekke andre produkter, fordi minimalt av det som finnes fra før er kompatibelt med det du kjøpte. I tillegg må du forholde deg til masse ny programvare, spesialutviklet for denne plattformen.
Man kan se på Apples forretningsmodell for Iphone (og Mac) som et abonnement med løpende betaling og utskiftning til nye modeller. Den modellen har Apple forfinet til perfeksjon. Bare spør en iSheep om den følelsen han eller hun får når det kommer en ny Iphone.
Minijack-valget er bare ett av mange eksempler på handlinger med mål om å holde brukerne innenfor sitt eget hardware-økosystem. Laderen er et annet. Vi andre kan ha én lader til flere ting. Apple lagde sin egen. Og den har de i tillegg endret underveis.
Noen liker trygge forhold med rutine og faste rammer og har ingenting i mot at den andre tar styringen. Andre trives best med større grad av frihet og spontanitet.
En siste ting (one more thing ..)
Tross alle mine innvendinger, tviler jeg ikke på at man kan bli lykkelig av å dele hverdagen med en Iphone.
Jeg ser at den er moteriktig, pen å se på og fin å ta på. Og jeg hører at den er grei å ha med å gjøre – i alle fall om man har siste versjon og holder den innendørs.
Men jeg trives best utendørs. Og mote er et av de dummeste ordene jeg vet om.
Dessuten trenger ikke det berømte eplet å være så høy på pæra lenger:
IPhone er globalt sett et nisjeprodukt. Det naturlige for en slik luksusvare er ti prosent av markedet. Slik er det for Mac-maskiner, og det er dit Iphone er på vei ned fra de nåværende ca 15 prosent.
Entusiasmen rundt Iphone og Apple er betydelig mindre nå enn for bare få år siden. Da var for eksempel Apple blant de ti kuleste merkevarene i norske ungdommers hode, mens i dag er de ikke en gang på topp 20-lista, ifølge vår UNG-undersøkelse.
Og det er kanskje en lettelse for oss som prøver å leve et liv utenfor eplekassa. Tenk om vi er i begynnelsen på slutten for eplehysteriet <3