Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579

Vipps, så er den borte. NHH-professor spår mørk fremtid for tjenesten

$
0
0

Facebook Messenger lanserer vennebetaling i Europa, og Apple Pay sirkler inn Norge. Fra 2018 vil nye reguleringer gjøre det enklere for bedrifter utenfor bankvesenet å utføre betalinger.

Denne uken lanserte Facebook vennebetaling i sin meldingsapp i Storbritannia og Frankrike. Det blir den første utvidelsen av vennebetalingsløsningen, som tidligere kun har vært i USA siden 2015, ifølge BBC.

Hva betyr det for lille Norge?

Skal vi tro Tor W. Andreassen, professor ved Senter for tjenesteinnovasjon ved NHH, er dette en påminnelse om at fremtiden er mørk for Vipps.

Som i Norge har mange andre europeiske land sine egne betalingsløsninger, og i Storbritannia er Paym den mest brukte. Paym har derimot ikke vokst like raskt som forventet.

Andreassen mener at Facebook lanserer vennebetaling først i Storbritannia fordi Paym både er teknisk dårlig og har få brukere. Samtidig påpeker han britiske forbrukere ikke er modne for denne typen vennebetaling og mange forbrukere kan være skeptisk til å dele sine finansielle brukerdata med Facebook.

Andreassen spår heller at den største trusselen er Apples betalingsløsning for butikk, kalt Apple Pay, som i forrige måned ble lansert i Danmark, Sverige og Finland, samt er tilgjengelig i syv andre europeiske land.

Dette kan, ifølge Andreassen, være et forsøk på å sirkle inn Norge ved å gradvis ta markedsandeler her uten å offisielt lansere.

Tor W. Andreassen. Foto: Privat

Kampen her hjemme

I Norge har det pågått en to år lang kamp mellom Mobilepay og Vipps om kontroll på småbetalingssegmentet.

I oktober skrev Dagens Næringsliv at Mobilepay legges ned i Norge.

Da hadde appen bare 300 000 nedlastninger mot Vipps sine 2,6 millioner. Til sammenlikning har tjenesten Paym i Storbritannia bare fire millioner registrerte brukere, som er omtrent 6 prosent av befolkningen.

I februar kastet også betalingsløsningen Mcash inn håndkledet, og dermed er Vipps den eneste store vennebetalingstjenesten i Norge. Tjenesten har også utvidet til å ta betalinger i enkelte butikker.

I de andre nordiske landene har utviklingen vært den samme. I Sverige er appen Swish størst, mens i Danmark er det Mobilepay.

Spår enden på Vipps

I lys av dette kan det se ut som Vipps har en solid posisjon i Norge, men denne posisjonen er bygget på leirgrunn, hevder Andreassen. Selv om Vipps har en sterk posisjon i Norge i dag, kan de fort veltes av pinnen om Apple eller Facebook lanserer sine betalingstjenester i Norge.

Når Apple Pay eller Facebook-betaling kommer til Norge vil kulhet, brukervennlighet, og transaksjonskostnader spille en viktig rolle. Vipps vil nyte godt av nettverkseffekten i en liten periode, inntil sentrale brukere eller aktører i handelstanden begynner å gå over på Apple Pay eller Facebook Messenger. Når det skjer blir det et snøskred fra Vipps og over på de andre.Tor Andreassen, professor ved NHH

Skal vi tro Andreassen kan Vipps være historie om to-tre år:

Om Apple eller Facebook går inn i Norge vil Vipps i en periode ha gode tall og ikke tolke faresignalene. Men når noen sentrale aktører kommer til å melde overgang snur det brått. Jeg tror de store vil vinne dette spillet her på grunn av deres innovasjonskompetanse, store brukergrupper, og finansielle muskler.Tor Andreassen, professor ved NHH

En av grunnene til at Apple og Facebook ikke har lansert i Norge kan skyldes at den mest brukte transaksjonsløsningen er svært rimelig sammenlignet med internasjonale kortsystemer.

En undersøkelse for noen år tilbake, nevnt i Aftenposten, viste at totale kostnader for internasjonale kort som Visa og Mastercard er på rundt 13 kroner, mens for den norske løsningen Bankaxept er på rundt tre kroner.

PSD2

Et nytt EU-direktiv (PSD2) skal innføres i Norge i løpet av 2018 som regulerer eierskap til kundedata og betaling i EU og EØS.

Den vil tvinge bankene til å åpne sine kundedata for andre aktører. Men kanskje enda viktigere – den åpner for at andre selskaper enn bankene kan utføre betalinger.

Det er disse to momentene som kan gjøre 2018 til et skjebneår for Vipps og bankene.

Det vil bli langt enklere for store internasjonale selskaper som Apple og Facebook å etablere seg i Norge, samtidig vil det gjøre det enklere for entreprenører å utvikle bankløsninger.

Vi må igjen be Adreassen forklare:

Jeg som konsument kan da be om en kopi av mine data fra finansielle institusjoner. Om dem kan jeg gi utvalgte bedrifter tilgang til slik at jeg får et bedre tilbud. Eierskap flyttes til de rettmessige eierne, altså kundene, og det gjør at bankene nå er redde for at de kan bli til en underleverandør.Tor Andreassen, professor ved NHH

Men det vil sannsynligvis ta noe tid før forbrukere og andre selskaper vil kunne ta nytte av endringene.

Vipps

Så hvordan reagerer Vipps på at de spås nedenom og hjem? Vipps-sjef Rune Garborg svarer:

Jeg er enig med Tor Andreassen i at konkurransen blir svært tøff, men fremtiden ser absolutt lys ut for Vipps. Nøkkelen ligger først i fremst i å gjøre betaling enklere enn noen andre, og her har vi mye spennende i vente.Rune Garborg, Vipps-sjef

Han påpeker at tjenesten vokser hurtig og at de har en målsetning om å være større enn Facebook (som har 3.4 millioner profiler) i Norge i løpet av 2018.

De nye reguleringene som trer i kraft i 2018 vil gjøre konkurransesituasjonen tøffere i Norge, men samtidig gi Vipps muligheter. Det vil blant annet gjøre det mulig å etablere seg utenfor Norge.

Og Vipps er klar over at kjempene kommer:

Vi forventer at Apple, Messenger med flere snart vil etablere sine betalingstilbud i Norge. Apple er allerede lansert i de øvrige nordiske landene og vi forventer at de gjør det samme i Norge.Rune Garborg, Vipps-sjef

Framover vil Vipps bytte korttransaksjoner på vennebetaling fra Visa til «konto til konto». For betalinger i butikk bytter de i løpet av neste år fra Visa til Bankaxept.

Disse endringene forventer de vil redusere transaksjonskostnadene med over 60 prosent. Vipps skal framover tilby saldo og kontoopplysninger i appen. Det gjør at Garborg tror Vipps vil stille sterkt framover, selv i konkurranse med Apple og Facebook.

På tampen kan det være greit å nevne at Facebook lanserte den virtuelle assistenten M Suggestions i Storbritannia og Frankrike. Den skal gjenkjenne når du snakker om betaling, og på bakgrunn av det foreslå måter for å sende eller kreve penger.

Eksempel på hvordan M Suggestions fungerer. Foto: Facebook

Vi får se om den slår an og blir en permanent del av Facebook Messenger.

Det som uansett er sikkert er at det framover vil skje mye spennende innen betaling og åpne bankløsninger. Nordea inviterte allerede i mars oppstarter til å leke med deres data, ifølge Shifter. Se derfor fram til et år med mye snakk om «open banking» og API-er.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1579


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>