Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

Hvordan jeg lærte sønnen min å programmere

Image may be NSFW.
Clik here to view.
portrett av Simon Sommerfeldt
Simen Sommerfeldt har tre barn og jobber til daglig som CTO i Bouvet Oslo. Han er også medlem av Østlandsstyret i Den Norske Dataforening. Han tumlet med tanken på å invitere andre til å lage en faggruppe som skulle ta frem datakurs for barn, og inviterte en del andre folk på twitter og meetup.com. Interessen var enorm, og resulterte i organisasjonen  www.kidsakoder.no. Organisasjonen jobber for å innføre programmering som fag i skolen, og hjelpe folk lokalt med å lære barna koding på kveldstid. Noe av nøkkelen til fremgangen har vært samarbeidet med miljøet bak Digitrapporten, som ble ledet av Torgeir Waterhouse. Waterhouse og Sommerfeldt leder nå prosjektet sammen.

Programmering for barn er i vinden. Men hvordan kan man vekke interessen for å skrive lange linjer med tekst, som bare kanskje får ting til å skje?

I dette gjesteinnlegget deler Simen Sommerfeldt sine erfaringer om hvordan han fikk sin sønn til å fatte interesse for programmering.

Sønn på 11: “Pappa, mange i klassen har Mac. Det må jeg også ha!”
Jeg: “Nei, gutter på 11 må ikke ha Mac. Det er noen få barn med rike foreldre i klassen din som har, men det betyr ikke at det er riktig.”
Sønn: “Ååå…”
Pause.
Jeg: “Den dagen du klarer å skrive en plugin til Minecraft — en stein som skyter piler på folk som nærmer seg — da skal du få en Mac.”
Sønn: “Jippiiii!”

Image may be NSFW.
Clik here to view.
En stolt Sommerfeldt jr. med boken han nå bruker til å lære python. Lovnaden om en ny mac har inspirert ham til å lære seg programmering — og ingeniørpappa fryder seg.

En stolt Sommerfeldt jr. med boken han nå bruker til å lære python. Lovnaden om en ny mac har inspirert ham til å lære seg programmering — og ingeniørpappa fryder seg.

Jeg: “Men du skal fortelle meg hvordan det virker, hvordan du tenkte og hvordan den samspiller med Minecraft. Det holder ikke å kopiere noe fra nettet!”
Sønn: “Okey da…”

Endelig! Jeg hadde funnet det som skulle til for å gjøre min sønn interessert i programmering. Tidligere har jeg prøvd med Scratch og slikt, men det fenget ikke helt. Ikke noe feil med Scratch, men han var ikke motivert. Minecraft var det som skulle til. De spiller det jo, hele vennegjengen. Sitter og spiller på hverandres servere mens de chatter på Skype. Og hvis du klarer å skrive en plugin blir du jo helt konge — da kontrollerer du jo universet som de befinner seg i!

Sønnen styrtet bort til familiemaskinen og søkte på YouTube (de finner all kunnskap der, ikke på wikipedia eller Google), for å se hvordan man kunne lage en plugin. Han lastet ned Eclipse! Og så:

“public static void main…”

“Hva betyr disse kryptiske ordene i starten av programmet, pappa?”

Jeg skjønte at Java er for vanskelig, men jeg lette på nettet og fant ut at Python er et fint utgangspunkt. Vi satte oss ned, og jeg skrev enkle kommandoer som spurte om navn, og skrev tilbake at navnet var en dust. Gutten lo! Så introduserte jeg tilfeldige tall, og så laget vi en liten gjett-på-tallet-lek med IF og WHILE og INPUT og PRINT. Dette var gøy!

Jeg kjøpte så boken “Head First Programming“.

Den er veldig fin, for den tar som utgangspunkt at du ikke kan noenting om programmering. Man lager enkle spill og det er mye visuelt. Vi gikk gjennom de første kapitlene sammen, og han hadde det kjempegøy! Fargerike figurer på skjermen — lyder og ting som skjer når man klikker! Etterhvert har det blitt slik at han spør om han kan få lov til å programmere litt når han kommer hjem fra skolen. Da kommer det hurtig “ja” fra stolt ingeniørpappa. Siden han svømmer fire dager i uken, er jeg ikke så engstelig for å la han sitte i ro og kode litt av og til.

Det som er litt skremmende for lommeboken min, er at han faktisk nå har klart å skrive sin første plugin til Minecraft, ved å lære fra YouTube! Det har ikke blitt noen stein som skyter pil ennå, men det er en stemme som gjentar hva folk i nærheten sier. Han sliter litt nå på grunn av vektorer og lignende, så jeg må lære ham litt om det — samt grunnleggende trigonometri. Dette finner vi på Khan Academy, sammen med litt om vektorregning.

Mac-kjøpe-dagen nærmer seg dermed faretruende raskt. Jeg får trøste meg med at han begynner på ungdomsskolen til høsten — og da trenger han vel en maskin uansett. Og jeg betaler gladelig de pengene hvis dette er hva som skulle til for å vekke interessen.

Om du har lyst til å komme i gang med dine egne barn vi laget en kunnskapsbase. Der finner du blant annet en oversikt over bøker og verktøy tilpasset til forskjellige aldersgrupper, og en oversikt over undervisningsopplegg og kurs.

Hvordan fikk du motivert sønnen eller datteren din?

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>