– Det er en farlig teknologi, advarer ekspertene.
Apple annonserte i starten av august at de skulle innføre en ny måte å skanne etter overgrepsmateriale.
– Vi vil hjelpe og beskytte barn fra overgripere som bruker kommunikasjonsverktøy for å utnytte dem, og begrense spredningen av overgrepsmateriale for seksuelt misbruk, skrev selskapet i sin kunngjøring.
Forslaget fikk imidlertid ikke mottakelsen Apple hadde håpet på og initiativet ble etter en måneds tid satt på vent.
Nå advarer en rekke høyt respekterte akademikere og teknologer mot å innføre denne typen teknologi. De mener det å skanne etter innhold lokalt på en digital enhet, gjerne forkortet til CSS, i ytterste konsekvens kan svekke demokratiet.
– Introduksjonen av skanning på våre personlige enheter – enheter som lagrer informasjon fra våre gjørelister, tekstmeldinger og bilder – går midt imot enkeltborgeres behov for personvern. Denne formen for masseinnsamling kan føre til omfattende nedkjølingseffekter på ytringsfriheten og faktisk på selve demokratiet, skriver ekspertene i en artikkel publisert på forskningsnettstedet arXiv.
– Vi mener at CSS verken garanterer effektiv kriminalitetsbekjempelse eller forhindrer overvåkning. Faktisk er effekten det motsatte. CSS vil skape alvorlige sikkerhets- og personvernsrisikoer for hele samfunnet, men hjelpen det kan gi politimyndigheter i beste fall er problematisk, skriver de.
Stipendiat innen kryptografi ved NTNU, Tjerand Silde, er ikke overrasket over utspillet.
– Forfatterne av denne artikkelen er ledende eksperter innen kryptografi, informasjonssikkerhet og personvern, med bred erfaring og inngående kunnskap om alt fra de første kryptografiske protokollene ble laget på 1970-tallet til hvordan internett og smarttelefoner fungerer i dag, sier Silde som også er bekymret for hva teknologien kan brukes til.
– Farlig eksperiment
– Å introdusere denne kraftige skanningsteknologien for alle enheter uten å fullt ut forstå dens sårbarheter og å ikke tenke gjennom tekniske og politiske konsekvenser vil være et ekstremt farlig sosialt eksperiment, skriver forfatterne av artikkelen.
– Det er en farlig teknologi. Selv om det kun er ment for å skanne etter overgrepsmateriale mot barn, innhold som åpenbart er ulovlig, vil det være et enormt press på å utvide omfanget. Vi vil slite med å motstå at skanningteknologien brukes til nye formål og kontrollere at systemet ikke blir misbrukt.
Da Apple satt initiativet på vent 3. september skrev selskapet at: «Vi vil ta oss ekstra tid de kommende månedene på å samle inn innspill og gjøre forbedringer før vi relanserer disse kritisk viktige funksjonene for å sikre barn». Apple opplyser til NRK at de for øyeblikket ikke har noe nytt å si om temaet.

Silde mener et av hovedproblemene er at man ikke kan kontrollere hva man kan søke etter.
– Dette kan utnyttes til sensur og overvåking av brukere. Det er ingen tekniske hindringer som stopper Apple eller noen andre i å bruke det samme verktøyet til å spore alle brukere som uttaler seg kritisk om regimer, har en annen seksualitet eller religion enn hva statslederne godtar, sier han.
Ment som et kompromiss-forslag
Det finnes allerede i dag systemer som søker etter overgrepsmateriale som blir lagret i datasystemene til ulike teknologiselskaper. Forskjellen mellom dette, og det å skanne innhold lokalt på en mobiltelefon, er at dette gjøres på selskapets egne maskiner.
I juli ble en mann i Rogaland dømt i Gulating lagmannsrett, etter at Facebook sine systemer oppdaget at han hadde sendt en film som viste seksuelle overgrep mot fire barn i en Messenger-melding til kjæresten sin.

Silde forteller at teknologien har blitt mye diskutert de siste årene, men mest som noe som potensielt kunne brukes i fremtiden.
– Målet har vært å finne en metode alle kan være fornøyde med som både tar vare på personvernet til brukerne, men samtidig gir myndigheter tilgang til å etterforske kriminalitet. Til nå har myndigheter håndtert dette ved å forby eller svekke kryptering, legge inn bakdører eller hacke systemene selv, sier Silde.
Oppdatert med svar fra Apple 15.10 klokken 13.15.