Quantcast
Channel: NRKbeta
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578

21 offentlige etater risikovurderer sin Facebook-bruk

$
0
0


NRK har spurt 70 offentlige virksomheter hvordan de forholder seg til Facebook.

Nylig annonserte Datatilsynet at de ikke ønsket å opprette en Facebook-side. Det kom etter at tilsynet i en grundig rapport konkluderte med at det var for usikkert hvordan personopplysninger ble behandlet på Facebook.

Siden har det rast en debatt om offentlige og private virksomheter skal være på Facebook. Teknologirådet, som selv slettet sin Facebook-side, mener at flere offentlige aktører bør følge etter.

I etterkant av Datatilsynets utspill har NRK spurt 70 offentlige virksomheter hvordan de forholder seg til Facebook. Av de 50 som svarte oppgir ingen at de har lagt ned sine Facebook-sider på grunn av Datatilsynets rapport, men flere ser nærmere på hvordan de bruker plattformen.

I alt oppgir 21 offentlige etater at de nå gjør en risikovurdering av sin Facebook-bruk. Slike risikovurderinger kan få flere utfall. For noen kan det bety at de fortsetter å bruke Facebook som før, at de stenger ned enkelte Facebook-funksjoner, eller at de legger ned hele Facebook-siden.

Helsenorge stengte blant annet ned muligheten for å sende dem Facebook-meldinger etter at NRK tok kontakt.

DET SNAKKES: – Det har vært stor interesse for temaet og en voldsom respons på digitale møter og artikler vi har skrevet om det, sier Therese Manus i kommunikasjonsforeningen. Foto: Heiko Junge / NTB

Daglig leder i Kommunikasjonsforeningen, Therese Manus, forteller at Datatilsynets rapport har fått stor oppmerksomhet. Ifølge Manus har mange virksomheter allerede gjort risikovurderinger, men gjennomgår dem nå på nytt. Dette arbeidet kan ta lang tid, noe som kommer frem i svaret fra Forbrukertilsynet til NRK. Forbrukertilsynet forventer å tidligst konkludere om to til tre uker.

Direktoratet for e-helse opplyser at de nå gjør en mer strukturert gjennomgang enn tidligere.

– Hos oss har det vært gjentakende diskusjoner av risikoen ved å være på Facebook. Disse er dessverre ikke blitt godt nok dokumentert i en systematisk risikovurdering. Datatilsynets risikovurdering og diskusjonen i kjølvannet av denne har gitt oss et godt grunnlag for å fullføre og dokumentere arbeidet med risikovurderingen, skriver Stine Camilla Bjerkestrand som er kommunikasjonsdirektør i direktoratet.

VALG I NORGE: – Vi har til nå valgt å være på Facebook som en offisiell formidler av valginformasjon, og for å sikre at det er vi som har denne rollen, og ikke noen andre. Vi har en policy og retningslinjer for bruk av siden vår, og overvåker og gjør vurderinger kontinuerlig, sier Kristina Brekke Jørgensen i Valgdirektoratet. Foto: Martin Gundersen

Valgdirektoratet har gjort en lignende risikovurdering før, men gjentar øvelsen etter Datatilsynets rapport.

– Vi gjennomfører med jevne mellomrom vurderinger av personvern og systemjuridiske problemstillinger. Nå er vi i gang med en risikoanalyse som er mer omfattende, og som ivaretar alle sider av problemstillingen, sier kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen i Valgdirektoratet.

Fra tidligere er det kjent at Utlendingsdirektoratet (UDI) og Bioteknologirådet har lagt ned sine Facebook-sider.

Fornøyd med debatt

– Det var flere hensikter med rapporten, men en av de viktigeste var å skape debatt, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Thon er fornøyd med at flere offentlige aktører nå gjør sine egne vurderinger.

SE AN: – Jeg synes det er viktig å la dette virke litt vi vi eventuelt begynner å gå på tilsyn, sier Datatilsyn-direktør Bjørn Erik Thon. Foto: Martin Gundersen / NRK

– Nå må det vi kaller ansvarsprinsippet i personvernforordningen få lov til å jobbe, altså at hver enkelt virksomhet har et eget ansvar for å gjøre vurderinger. Vi håper at de får nytte av oppskriften vi har laget, sier Thon.

Datatilsynets direktør forteller at de foreløpig ikke har planer om å føre tilsyn med etaters Facebook-bruk, men åpner for at det kan skje på sikt.

En av begrunnelsene for hvorfor mange etater er på Facebook henger sammen med at plattformen oppleves som en effektiv kommunikasjonskanal. Folk flest er på Facebook og det er mulig å nå konkrete målgrupper, hevdes det.

– Vi vil vurdere å gjennomføre en slik risikovurdering etter Datatilsynets oppfordring. Per i dag er vår holdning at Facebook-siden er et effektivt virkemiddel for å nå ut til våre søkere og til kulturfeltet for øvrig, skriver kommunikasjonsrådgiver Thomas Hansen i Kulturrådet.

Facebook savner dialog

Denne uken svarte Facebook at de ikke var enige i Datatilsynets vurdering i en kronikk i Dagens Næringsliv.

– Selv om Datatilsynet understreker at deres rapport ikke er å anse som en generell veiledning eller analyse av om Facebook-sider oppfyller kravene til EUs personvernregulering (GDPR), finner vi det overraskende at vi ikke har fått mulighet til å kommentere og bidra med informasjon under arbeidets gang før rapporten ble publisert, skrev Martin Ruby og Joachim Benno i Facebook.

Om tilsynet hadde tatt kontakt, mener de at Facebook kunne «redegjøre for de tiltak som er iverksatt for at sideadministratorer og Facebook, i fellesskap, skal kunne overholde sine respektive forpliktelser i henhold til GDPR».

NRK har spurt alle Norges direktorater om deres bruk av Facebook etter det ble kjent at Datatilsynet ikke ville ta i bruk plattformen. Av 70 spurte har 50 svart. De oppgir at:
  • 42 etater har minst en Facebook-side, 8 har ingen.
  • UDI er så langt den eneste som har lagt ned sin Facebook-side på grunn av Datatilsynets rapport.
  • 21 etater gjør nå en risikovurdering av sin Facebook-bruk. Noen oppgir at de påbegynte sin før Datatilsynet offentliggjorde sin rapport.
  • 9 etater har ikke gjort en risikovurdering av sine Facebook-sider eller oppgir å ha påbegynt en.

Tips oss om du kjenner til organisasjoner som har lagt ned sine Facebook-sider.

– Det er kanskje litt rart å møttes med kritikk fra Facebook med at vi ikke er åpne nok. Vi gjorde en bevisst handling når vi valgte å vurdere dette fra vilkårene vi fikk presentert. Vi ønsket ikke å få særbehandling eller særvilkår når vi gjorde vurderingen, svarer Bjørn Erik Thon.

Han håper at Facebook med sin kritikk signaliserer muligheten for å endre sine vilkår for Facebook-sider. Facebook ønsket ikke å svare på spørsmål om å endre avtalevilkår og henviser til sin kronikk i DN.

Vil utvikle noe annet

– Jeg mener at Datatilsynets vurderinger er svært relevant for alle offentlige virksomheter som kommuniserer med sine brukere på Facebook, sier Arild Jansen.

Han er professor emeritus ved UiO og har vært en del av det norske IT-fagmiljøet siden 60-tallet. Han håper det på sikt kan utvikles en eller flere norske kommunikasjonsplattformer som bedre ivaretar brukernes personvern og sikkerhet enn dagens sosiale medier.

– Slike plattformer behøver nødvendigvis ikke å utvikles eller driftes av offentlige virksomheter, men det bør kunne stiller langt strengere krav til sikkerhet og personvern, sier Jansen.

Det er høyst utsikkert om det kommer til å komme noen direkte norske konkurrenter til Facebook, men trenden går mot at offentlige og private aktører i større grad satser på sine egne digitale løsninger. I det offentlige har de digitale tjenestene som Helsenorge og Altinn blitt stadig bedre, og norske mediehus bygger opp egne plattformer for innhold og publikumskontakt.

EGNE PLATTFORMER: NRK reduserer sin tilstedeværelse på Facebook og andre sosiale medier, forteller Laurie MacGregor. Foto: Martin Gundersen / NRK

Rådgiver for sosiale medier i NRK, Laurie MacGregor, forteller at hun følger debatten om Facebooks markedsmakt og rolle tett.

– Den siste tiden har NRK lagt ned tre av fire kontoer i sosiale medier og bare siden sommeren redusert hvor mye innhold vi publiserer i sosiale medier med 20 prosent. Vi er allerede i gang med å vurdere om vi skal redusere aktivitetene våre ytterligere, sier MacGregor.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1578


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>