NRKbeta eksperimenterer med 360°-video. Under P3 Gull forsøkte vi det for første gang på en av NRKs storproduksjoner.
Her kan du se alt fra P3 Gull-showet.
Den siste tiden har 360°/VR-teknologien fått en oppsving. For oss forbrukere har Google har gjort teknologien tilgjengelig og rimelig, Facebook la nylig inn støtte for formatet og New York Times satser offensivt på VR-innhold. Snart kommer Samsungs VR-headset i en ny versjon og til en langt lavere pris. Dette åpner døren for alvor for VR også i Norge, og vi ville gjerne teste hva vi kunne få til under P3 Gull.
Videoene i denne saken kan du klikke og dra deg rundt i, eller oppleve dem gjennom en papp-brille til VR som du får kjøpt på nett eller i flere teknologi-butikker i Norge.
Riggen
Det har etter hvert kommet mange forskjellige rigger på markedet for å produsere VR-video.
Vi gjorde noen innledende forsøk med denne riggen, som holder 5 kameraer. Vi printet den selv på vår egen 3D-printer, men endte med å lage en litt større som holder 6 kameraer. Dette gjør at bildene overlapper litt bedre. For å holde kameraene på plass jobber vi selvfølgelig etter NRKbetas velprøvde «produksjon med strikk og binders«-metode:

Vårt system fungerer ikke sømløst – 6 ulike kameraer må lades og data fra 6 ulike minnekort må hentes ut. Mer avanserte 360°-kamera sender data til én plass – enten harddisk eller server – som gjør materialet langt lettere å jobbe med.
Strikk og binders!
Første testvideo
Vi tok først med kameraet ned i garderoben før showstart, og lagde en teaser med kveldens programledere stående rundt kameraet.
(Leser du saken på mobil må du åpne videoen i YouTube-appen for å kunne navigere i den)
Da showet åpnet filmet vi Karpe Diems åpningsnummer.
Vi filmet også under Carl Louis og Arys låt:
Utfordringer
Plassering
En av de største utfordringene under P3 Gull var plassering av riggen. Dette er rimelig enkelt når du kun skal produsere en 360°-video. Da kan kameraet plasseres nærmest hvor som helst, gjerne midt i handlingen – som på vår første testvideo. Det er mange avveininger man kan gjøre her ift. hvor det dramaturgisk er mest hensiktsmessig å plassere riggen. Da CNN tidligere i år sendte en av Demokratenes TV-debatter i 180° VR, var kameraet plassert blant publikum.

New York Times VR-dokumentar «The Displaced» har mange klipp med helt åpne landsskapscener, og viser bilder av hvordan fotograf og produsent gjemmer seg.

For å unngå å skjemme NRKs TV-produksjonen med vår blinkende beta-rigg midt i bildene, plasserte vi den altså litt forskjellige steder under våre testklipp. Bakomklippet i garderoben var det lett å sette kameraet på stativ i midten.
Under Karpe Diems åpningsnummer hadde vi kamera ute blant publikum, og under Carl Louis og Arys låt stod vi plassert i «skogbrynet» like bak Carl Louis:


Overlapping
Det er ikke alltid like lett å få bildene til å gli over i hverandre på en perfekt måte. Det må en del flikking til i etterarbeid, og selv profesjonelle VR-produksjoner har gjerne flere slike skjemmende skjøter i sine videoer. Mange av de moderne VR-riggene benytter seg av avansert synkronisering ned på pikselnivå for å hindre dette. Her er en kort video som viser hvordan vi jobber i programmet Autopano for å korrigere overlapping:
Avspilling
Da vår egen videospiller foreløpig ikke kan vise VR-innhold, er videoene kun publisert hos Youtube og Facebook, som begge nylig har begynt å støtte dette. Du kan klikke og dra for å navigere i disse videoene. Har du i tillegg skaffet deg en VR-brille i papp (et åpenbart julegavetips…) kan du se rundt deg i videoen ved å se deg rundt mens du har på deg brillene:
Hva tenker du om våre VR-forsøk? Noe du kunne tenke deg at vi tester eller ser nærmere på?